TINKTURA OD GAVEZA I MELEM OD KANTARIONA PO RECEPTU MONAHINJA MANASTIRA LIPAR

AKTUELNO | Pregleda: 2095 | Autor:

Manastir Lipar, u selu Donja Sabanta kod Kragujevca, pored molitvi, vernici su često tražili i preparate koje monahinje spremaju, zbog prirodnih sastojaka koje ulaze u sastav ovih melema i njihove lekovitosti


Gavez tinktura
Iskopati stariji koren gaveza (što deblji), dobro oprati četkicom, ne ljuštiti. Iseckati sitno 200 g korena, staviti u teglu od 2 l i naliti sa 1 l jake voćne rakije, do 45 stepeni. Dobro zatvoriti, staviti na sunce 40 dana. Svaki dan promućkati. Procediti i koristiti za reumatske probleme i bolove u kičmi, i sinuse namazati i utopliti, a za istegnute ligamente i upaljene mišiće samo namazati.

Melem za jačanje imuniteta i bolesti želuca
Kantarion se bere kada je 2/3 cveta razvijeno (nije precvetao) kada spadne rosa i po jakom suncu. Suši se na promaji u buketiće vezan, okrenut cvetom na dole. Kad je suv samleti sitno, na mlinu za kafu samo cvet. U kilogram čistog bagremovog meda staviti dve jelovne kašike praha ( oko 10 g). Promešati drškom drvene varjače i čuvati na tamnom i suvom mestu, ne u frižideru. Koristiti jednom ili dva puta dnevno, pre obroka, jednu punu kašiku.

Foto: Mati Doroteja pravi biljne eliksire, Lipar.rs

Komentari