NA CT SNIMKU "ZAPISAN" JE SRČANI UDAR KOJI ĆE SE DOGODITI ZA PET GODINA

18.10.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 659 | Autor: | 0

Novi metod čitanja rezultata kompjuterizovane tomografije omogućiće blagovremenu primenu preventivnih mera za sprečavanje infarkta


Naučnici sa Univerziteta Oksford, primenom nove metode analize snimaka načinjenih CT-om, otkrili su da mogu da predvide kojim pacijentima preti srčani udar. I to godinama pre nego što se infarkt dogodi.
Nov metod ne samo da otkriva izvestan srčani udar u narednim godinama, već je moguće predvideti i kojoj arteriji preti suženje.
Ovu tehnologiju naučnici sa Oksforda razvili su u saradnji s ustanovama iz Nemačke i SAD. Oni su koristeći algoritme utvrdili postojanje masnoća na koronarnim arterijama, što je prikazano na snimcima srca.
Masnoće se menjaju kad se arterija "upali" i to može biti rano upozorenje u 30% slučajeva srčanih udara.
“Ako uspete da identifikujete upalu arterija srca onda možete reći tačno i koja arterija će izazvati srčani napad”, objašnjava oksfordski profesor Karalambos Antoniades. Sa novom tehnologijom analize CT snimaka do je moguće.

Većinu srčanih udara izazvana je nakupljanjem masnoća na unutrašnjoj strani arterije što dovodi do suženja krvnog suda, smanjuje njegovu prohodnost i dotok krvi u srce.
Za sada iz CT snimaka lekari mogu da vide mesto na kojem je neka arterija već sužena zbog nakupljanja masnoća, ali primenom nove tehnologije moći će tačno da predvide kojim arterijama preti suženje.

“Možemo reći da su nečije arterije upaljene i da će se suženje dogoditi u roku od 5 godina. Tada će moći i da se preduzmu preventivne mere za sprečavanje formiranja masnih naslaga”, zaključuje Antoniades.I još pogledajte:

HOLESTER IN

370 RSD

LEOCARDIN

650 RSD 520 RSD

ATEROKLEFIT

1188 RSD

CORDIPHYT

2000 RSD

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem