BILJKE POBEDILE PSORIJAZU!

18.10.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 2636 | Autor: | 0

Akif Meša, jedan od najpoznatih bosanskih travara, potvrdio je ono u što niko nije verovao: uspeo je da uz pomoć 17 lekovitih biljaka izleči psorijazu

Uz melem čuvenog bosanskog travara Akifa Meše psorijaza kao da je "rukom odnesena"!

Pre dvadesetak godina, kada se u jednom sarajevskom časopisu pojavio tekst pod naslovom „Fojnički travar Akif Meša pronašao lek za psorijazu”, malo je ko poverovao u „senzacionalnu” vest. Posebno su bili sumnjičavi dermatolozi, tvrdeći kako je psorijaza neizlečiva kožna bolest. Danas se u Akifovoj evidenciji izlečenih nalazi nemali broj i onih koji rade u zdravstvenim ustanovama.
- U to vreme, kada su se pojavili prvi tekstovi o mom otkriću, živio sam u selu Grabovik, na padinama Zahora. Ni strmi put koji se penje uz planinu nije mogao da spreči mnoge da dođu do spasonosnog leka - priseća se ovaj narodni travar.

Danas u Akifovoj kući u Fojnici knjige o lekovitom bilju zauzimaju počasno mesto. Reč je o delima poznatih narodnih travara, kao što su Sadik Sadiković, Vasa Pelagić, Jovo Mijatović... Tu je i autorska knjiga ovog osamdesetdvogodišnjeg travara Kako sam pobijedio psorijazu. Među knjigama, koje su nadohvat ruku pacijentima, nalaze se i Akifovi zapisi evidencije lečenih i izlečenih. Uz jutarnji čaj od majčine dušice, Akif priča:
- Skoro četrdeset godina trajala je moja borba sa psorijazom. Imao sam žive rane po licu, laktovima i kolenima. Ležao sam po bolnicama, ali dermatolozi su bili nemoćni. Odlučio sam sâm da tražim lek. Takoreći “pasao” sam travu, gulio koru sa drveća, nema šta sve nisam radio, samo da nađem spas. Sve sam isprobao na svojoj koži, a onda Bog dade da spojim prave trave i psorijaza je kao rukom odnesena.

- Moj lek je spravljen od sedamnaest lekovitih trava. Što je gorča travka, bolja je za lek! Od melema spravljenog od deset trava, uspeo sam da zalečim psorijazu na mojoj koži, ali nisam mogao da je izlečim. Nakon mesec dana ponovo se javljala na mojim rukama i nogama... Trebalo mi je vremena da spoznam kako sam izlečio samo obolela mesta na koži, a da je psorijaza ostala u oboleloj krvi. Da bi pronašao i tu biljku, najvažniji u lečenju, potražio sam retke travke, kojih nema oko Fojnice. U okolini Maglaja našao sam jednu od njih a onu najvredniju, sedamnaestu, pronašao sam u Hercegovini. Od onog dana, kada sam bio sasvim uveren da sam izlečen, trave su za mene postale svete biljke.
Na stolu je desetak Akifovih sveski, kako ih simpatično nazivaju korisnici usluga ovog narodnog travara. Narodnim jezikom Akif objašnjava:

- To je moja evidencija koju niko ne može pobiti. U svesku se svojom rukom upisuju pacijenti, ostavljaju svoje podatke. Tu nema niti jedne moje rečenice. Pacijenti nisu obvezni da donesu recept od doktora, ali najmerodavnije je kada svojeručno upišu da su izlečeni, a takvih je, pogledajte potpise, na stotine imena, sa brojevima telefona, adresom... Svi moji pacijenti ostaju moji trajni prijatelji - priča naš sagovornik i nastavlja.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem