NEGA BILJAKA U ZIMSKOM PERIODU

24.10.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 659 | Autor: | 0

Da se fikus ne osuši od centralnog grejanja, a afrička ljubičica ne svene zbog loše zemlje, sledite ova uputstva i vaše će biljke dočekati proleće u odličnom stanju


Tokom jeseni i zime potrebno je sobne biljke prilagoditi vremenskim uslovima. Naravno, svaki cvet je jedinstven i pravilna briga u zimskom periodu specifična je za svaku biljku, ali problemi sa kojima se suočavamo tokom grejne sezone često su isti.

Osvetljenje
Nije tajna da je jedan od glavnih problema tokom jesenjeg i zimskog perioda nedostatak sunčeve svetlosti. Za biljke kojima je potrebno puno svetlosti trebalo bi razmotriti opcije za dodatno osvetljenje. Na primer, nakon što sunce zađe, trebalo bi uključiti fluorescentnu lampu. Takođe pogledajte cveće koje ste "sakrivali" u hladovini tokom letnjih meseci, najverovatnije im je tokom zime takođe potrebno manje svetlosti. Skoro svaka biljka koja voli svetlost reaguje na nedostatak sunca na isti način, boja postaje bleda a rast se usporava.

Suvi vazduh
Da biste pomogli biljkama da prežive suv vazduh, naročito u stanovima sa centralnim grejanjem, pomoći će ovlaživači. Jutarnje i večernje prskanje vodom takođe pomaže biljkama da prežive grejnu sezonu.

Optimalno zalivanje
Većina biljaka u zimskom periodu ulazi u stanje mirovanja i ne zahteva veliku količinu vode. Naravno, puno zavisi od vrste saksije i potreba svake vrste biljaka u određenom vremenskom periodu. Ako je, na primer, biljka na prozoru iznad grejnog tela, a sobna temperatura je veća od 25, onda bi količina vode kojom zalivate biljku morala da bude veća, jer biljka "misli" da je leto napolju. Najbolje je zalivati biljku vodom koja je smlačena do sobne temperature.

Đubrenje
Većina biljaka u zimskim mesecima "odmara" i dobija snagu za novo cvetanje tokom proleća, tako da im nije potrebno mnogo đubriva. Sasvim je dovoljno da đubrenje ograničite na jednom mesečno.

Svež vazduh
Svež vazduh je neophodan i za ljude i za cveće. Zimi ledeni vazduh sa prozora može biti fatalan svaku biljku. Jedina ispravna odluka u takvoj situaciji je da promenite mesto cveću u trenutku otvaranja prozora ili primenite neko trajno rešenje – saksije stavite dalje od prozora. U svakom slučaju, u prostoriji gde je cveće vazduh treba biti svež, a temperatura ne niža od 15 stepeni.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem