KAFKA JE BOLOVAO OD TUBERKULOZE, DARVIN JE BIO DERPESIVAN

16.10.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 293 | Autor: | 0

Od čega su patile poznate ličnosti: Dante, Bajron, Njutn, Mocart...


Veza između genijalnosti i ludila dokazana je kod Leonarda, Mikelanđela, Gogolja i Dime. Tanka linija između sposobnosti i psihičkih poremećaja uočena je još u antičko doba.

Tokom istorije bilo je mnogo pokušaja da se objasni uticaj bolesti na formiranje ličnosti i njeno ostvarenje. Veza između genijalnosti i psihičkih poremećaja uočena je još u antičko doba.
Čak su opijenost, umetnički zanos i ludilo smatrani srodnim stanjima.
Šopenhaur je, na primer, smatrao da se ludilo graniči sa genijalnošću, koju je francuski lekar De Tur definisao kao „polubolesno stanje mozga“.
Duševne bolesti, naročito granične psihoneuroze, prema tvrdnji mnogih naučnika, izrazito su češće kod nadarenih, nego kod prosečnih ljudi.
Psihoanalitičari smatraju da je prenaglašen Edipov kompleks naveo na osvajačke pohode Aleksandra Makedonskog, Napoleona Bonapartu, dok neke analize ukazuju da su mnoga dela znamenitih ljudi posledica njihovog izrazitog narcizma i egzibionizma.
Dante Aligijeri bio je šizoidni psihopata, depresivnog raspoloženja, samouveren i osvetoljubiv, Bajron - histerik, a Gete je imao naizmenične depresivne i hipomanične faze.
Aleksandra Velikog na osvajanje nagonilo je stanje „nadkompenzacija mržnje prema ocu“, dok su Vagner i Mocart patili od manije gonjenja. Betoven, koji je postepeno ogluveo, bio je psihički neuravnotežen, nepoverljiv i hipersenzibilan sa histeričnim napadima.
Mikelanđelo je bio hipohondar, razdražljiv, paranoidan psihopata.
Veliki broj poznatih ličnosti patio je od depresivnih kriza.
Od šizofrenije i manično-depresivne psihoze bolovali su mnogi slavni pisci: Aleksandar Dima, Gogolj, Turgenjev; slikar Van Gog, naučnici Njutn i Amper.
Cezar, Petar Veliki, Dostojevski, Petrarka, Hendl, Napoleon - bolovali su od epilepsije.
Veliki poznavalac „dubine ljudske psihe“, pisac Fjodor Dostojevski bio je razdražljiv, patološki ljubomoran i promenljivog raspoloženja.
Čarls Darvin je, kako beleže njegovi biografi, patio od depresije i čira na želucu.
Među slavnima koji su umrli od raka bili su Napoleon, Marija Mediči, Paskal, Brams, Tin Ujević... Postoje mišljenja da je upravo kratkovidost slikara Edgara Manea uticala na rađanje impresionizma u slikarstvu.
Od tuberkuloze su oboleli Čehov, Kafka, Molijer, Gorki, Šopen, Veber, kao i mnogi naši poznati pisci - Đura Jakšić, Milovan Glišić, Laza Lazarević.
Tuberkuloza, smatraju analitičari, često daje posebnu notu umetničkim ostvarenjima upravo zato što pruža osećaj „života u senci smrti!“.Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net