NISU SVE GOJAZNOSTI ISTE

16.10.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 343 | Autor: | 0

Višak kilograma najmanje je estetski problem, suština je u uticaju na metabolizam


Gojaznost je više nego "malo masti ispod kože" koja sprečava da se „uvučemo“ u farmerke kupljene prošle godine. To je modifikacija koja utiče na metabolizam i menja način na koji telo obrađuje hranljive materije i proizvodi hormone.

Kratkoročno, posledice viška kilograma čine se dalekim ili nebitnim: to je problem estetike i neznatno ograničenje mobilnosti.

Suština je drugačija - gojaznost je više nego malo više masti ispod kože - to je prava modifikacija našeg metabolizma koja menja način na koji telo obrađuje hranljive materije.
Istraživači sa Instituta Scripps, ispitivali su posledice gojaznosti po metabolizam i rezulate objavili u stručnom časopisu Cell Metabolism (Ćelijski metabolizam).
Oni su proučavali 2.500 gojaznih osoba sa dve nove tehnologije, sekvencionirali su genom za svakog učesnika studije i analizirali više od 1.000 hemikalija ili metabolita iz krvi.
Mnoge od učesnika studije pratili su više od 10 godina, što je omogućilo procenu dugoročnih posledica gojaznosti.
Iznenađuje i uznemiruje činjenica da na više stotina metabolita utiču promene u težini. Neke od tih promena su očekivane: nivoi masti ili lipida - uključujući holesterol - rastu brzo sa povećanjem težine. Međutim, primetili su i promene i kod proizvodnje energije i koncentracije hormona.
Zaključak je da težina drastično utiče na metabolizam. Dobra vest je da se "popravke metabolizma" mogu preokrenuti sa gubitkom kilograma.
Drugo značajno zapažanje bilo je da metaboličke izmene imaju veće zdravstvene posledice nego sam fizički aspekt gojaznosti: neke gojazne osobe imale su relativno normalan metabolom, sličan onim pojedincima sa normalnih indeksom telesne mase.
Istraživačima još uvak nije jasno kako gojazne osobe mogu da imaju normalan metabolom, nova istraživanja pokazaće da li su za pravilan rad organizma kod gojaznih odgovorni geni lii okruženje.

I još pogledajte:

SLIMFIT SIRUP

1053 RSD

SLIM FIT 5

2490 RSD

TONIAKTIV

480 RSD

EQUIGAL

650 RSD

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net