CRNI KIM - POMOĆ KOD ALERGIJSKOG RINITISA

15.10.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 1239 | Autor: | 0

Dr Bojana Maksimović, aromaterapeut savetuje kako da na najbolji način koristete rimsku kamilicu, koren maslačka i ehinaceu


Simptomi alergijskog rinitisa liče na prehladu, međutim, za razliku od prehlade, oni nisu posledica virusa. Kada udišete alergen, vaš imuni sistem odmah kreće u akciju. Koristite biljke da biste umanjili tegobe, savetuje dr Bojana Maksimović, aromaterapeut.

Disanje na nos je otežano zbog otoka sluzokože, javlja se bistra, vodena sekrecija, kijanje u napadima (više od deset puta za redom), svrab nosne sluzokože u vreme sezone polena. Uz znake alergijskog rinitisa, gotovo po pravilu, javlja se i alergijski konjuktivitis. Slivanje sekreta u ždrelo izaziva suv kašalj ili promuklost. Mogu se javiti glavobolje i krvarenja iz nosa.
Simptomi alergijskog rinitisa su blagi i teški, jer se mogu javiti brojne komplikacije, uključujući i astmu.

TERAPIJSKI PRISTUP
Strategija prirodnog pristupa individualna je za svaku osobu. Na prvom mestu rade se drenažne kure čišćenja jetre i žuči pomoću čajeva i tinktura (koren maslačka, list artičoke, koren čička, list koprive...), uzimanje hladno ceđenog ulja crnog kima kao i modulacija imunog odgovora pomoću, na primer, ehinacee. U terapiju simptoma alergijskog rinitisa i konjuktivitisa mogu se uključiti hidrolati, a u modifikaciju imunog odgovora i lečenje posledica i komplikacija koju je izazvala alergija i neka etarska ulja.

SVRAB I NADRAŽENOST OČIJU KOD ALERGIJA
Uspešno se tretira hidrolatima. Najbolji odabir je hidrolat rimske kamilice (Chamaemelum nobile) i hidrolat mirte cineol (Myrtus communis).
Pomešajte po 100 ml hidrolata rimske kamilice i 100 ml hidrolata mirte cineol. Svaki dan, ujutru i uveče, natopite vatu sa ovom kombinacijom hidrolata, legnite i stavite kao oblog na zatvorene oči (hidrolat NE kapati u oči!). Ostavite oblog da deluje 10-15 minuta. Oči vas više neće svrbeti, a ova kombinacija pomaže i kod konjuktivitisa!

Kod ALERGIJSKE KIJAVICE nekoliko etarskih ulja pokazuje direktno antialergijsko delovanje: etarsko ulje „puzajući izop” (Hyssopus officinalis var. decumbens), limunski eukaliptus (Eucalyptus citriodora) i rimska kamilica (Anthemis nobilis).
Pomešajte sva tri etarska ulja (na primer, deset kapi jednog, deset drugog i deset kapi trećeg etarskog ulja). Onda dve kapi kombinacije etarskih ulja nakapajte na maramicu i inhalirajte nekoliko minuta. Postupak možete ponavljati više puta na dan, naročito pre jutarnjeg izlaska iz vašeg stana.

EHINACEA
Jedna od najvažnijih indikacija za upotrebu ove biljke je imunomodulacija, tj. postizanje ravnoteže imunog sistema.
Korišćenje ehinacee ne preporučuje se duže od šest do osam nedelja, tako da se kod alergijskog rinitisa koristi dvadeset i pet kapi, tri puta dnevno, nekoliko nedelja pre početka i za vreme trajanja sezone alergija.

CRNI KIM
Ublažava sve simptome alergija, bronhodilatator je i olakšava disanje, a svojim antibiotskim delovanjem sprečava razvoj sekundarnih bakterijskih infekcija koje se često javljaju uz sezonske alergije.
Sa upotrebom crnog kima u prevenciji alergijskih simptoma najbolje je početi dva meseca pre pojave alergena u prirodi. Treba ga piti tokom trajanja i mesec dana nakon nestanka alergena. Važno je da ulje crnog kima bude hladno ceđeno i nerafinisano, a pije se u dozi od 1-5 ml, tri puta dnevno nakon obroka.

DETOKSIKACIJA
Cilj detoksikacije je osloboditi telo od štetnih materija koje usporavaju metaboličke procese i utiču na imuni, digestivni, respiratorni i urinarni sistem. Detoksikacija može biti: čajevima, tinkturama, etarskim uljima, oralnim uzimanjem zelene gline. U praksi, dobro se pokazala upotreba tinkture artičoke, korena maslačaka i korena čička.

Komentari (0)

Ostavite komentar

PRODAVNICA BR. 1

Maksima Gorkog

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace), Beograd

  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 2

Brankova

 • Brankova 16, Beograd

  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-18h
  subotom: 9h-15h
  Pogledajte na mapi ovde
PRODAVNICA BR. 3

Stand Magicnog bilja u TC Stadion

 • Zaplanjska 32 (TC Stadion), Beograd

  064/643-30-55
  svim danima 10h-22h
  Pogledajte na mapi ovde

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem