DIJABETES TIP 3: ŠEĆER JE UZROK ALCHAJMERA

07.10.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 989 | Autor: | 0

Nova istraživanja još jednom su potvrdila da zapadnjački način ishrane, baziran na šećeru i ugljenim hidratima, bitno povećava rizik od demencije


Pokazalo se da čak i blago podizanje nivoa šećera u krvi može da poveća rizik.

Prema novoj studiji, ishrana bogata ugljenim hidratima poput šećera povećava rizik od demencije za 89 posto, dok hrana koja obiluje zdravim masnoćama smanjuje rizik za 44 posto!

Jedno desetogodišnje istraživanje pokazalo je da kod osoba koje imaju visok nivo šećera u krvi moždane i kognitivne funkcije opadaju puno brže nego kod onih koji imaju normalni nivo.

Osobe koje boluju od dijabetesa tipa 2 imaju dva puta veći rizik za dobijanje Alchajmerove bolesti, ali i dijabetes tipa 1 i srčana oboljenja takođe povećavaju rizik od demencije.

Godine 2005. prvi put je otkrivena veza između šećera i Alchajmerove bolesti i tada je ta bolest dobila drugi naziv – dijabetes tipa 3.
Ne bez razloga. Ona je, naime, usko povezana s insulinskom rezistencijom u mozgu.

Mozak proizvodi insulin, koji je važan za preživljavanje moždanih ćelija.

Ali, kod obolelih osoba primećene su veće količine toksičnog proteina u mozgu – beta-amiloida – koji poništava delovanje insulina.
I dok smanjeni nivo insulina u telu znači i bolje zdravlje, za mozak važi upravo suprotno – smanjenje insulina u mozgu uzrokuje opadanje moždanih funkcija i demenciju.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem