ZAHLAĐENJE POVEĆAVA RIZIK OD INFARKTA

06.10.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 379 | Autor: | 0

Promena vremena ne prija krvnim sudovima, plućima i zglobovima, ali je dobra za nervni sistemNagla promena spoljne temperature obolelima od hroničnih bolesti donosi pogoršanje simptoma - reumatičarima, osobama koje pate zbog visokog krvnog pritiska, astmatičarima...

Međutim, zahlađenje prija nervnom sistemu, jer su migrene znatno ređe, a i mozak bolje radi na nižim temperaturama. Pad temperature dovodi do skoka krvnog pritiska, a to dodatno komplikuje zdravstveno stanje.

Hladnoća prija i obolelima od Parkinsonove bolesti, jer im lekovi na nižoj temperaturi bolje deluju, a simptomi multiple skleroze se sa padom temperature, takođe, smanjuju.

Izuzetak su samo neurološki bolesnici koji se oporavljaju od moždanog udara. Njima prija toplota i zbog toga im se savetuje odlazak u banju sa toplim vodama.

Svaki pad temperature dovodi do viših vrednosti krvnog pritiska, a za one koji već boluju od hipertenzije to znači povećan rizik od srčanog i moždanog udara.

Organizmu bi, zato, trebalo pomoći da se prilagodi promeni vremena slojevitim oblačenjem u hladnijem delu dana, a od velikog značaja može da bude topao napitak ujutru, jer doprinosi opuštanju krvnih sudova. Najvažnije je, ipak, redovno uzimanje propisane terapije.

Izbegavanje nazeba mera je prevencije i za one koji pate od reume.

Zahlađenje dovodi do pojave bola i ukočenosti zglobova, što mnogima, naročito starijima, otežava kretanje. Zato je važno da se napolje izlazi u adekvatnoj odeći, a telo bi pre izlaska trebalo pripremiti za kretanje, laganim razgibavanjem.

Najčešće reakcije zdravih osoba na promenu klimatskih uslova su vrtoglavice, glavobolje, a mogu da se jave i malaksalost i pospanost. Za adaptaciju najvažnija je zdrava ishrana, dovoljan unos tečnosti i što češći boravak na svežem vazduhu.

Do bola u zglobovima zbog hladnoće može da dođe i kod potpuno zdravih osoba, a obično je reč o vanzglobnom reumatizmu. To znači da bolovi ne potiču od upale zgloba, već da je došlo do zapaljenja okolnih struktura - tetiva, ligamenata i sluznih jastučića među zglobovima.

Svaka promena temperature, a naročito atmosferskog pritiska i vlažnosti vazduha dovodi do otežanog disanje kod astmatičara i obolelih od hronične opstruktivne bolesti pluća. Razlog je što promenljivi vremenski uslovi direktno uzrokuju grčenje i suženje bronhija.

Hroničnim plućnim bolesnicima stanje pogoršava i velika zagađenost vazduha, jer se u jutarnjim satima kada je hladno i ima nešto više vlage može javiti smog.

Astmatičari i oboleli od hronične opstruktivne bolesti pluća bi trebalo da se čuvaju prehlada i drugih respiratornih infekcija, zato što one mogu da dovedu do dodatnih komplikacija.
Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net