PAZITE KADA BIRATE DIJETU!

03.10.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 203 | Autor: | 0

Dijete sa nedovoljno ugljenih hidrata i šećera mogu dovesti do konstipacije


Odlučili ste da promenite prehrambene navike i da počnete da jedete zdraviju hranu. I pored najbolje volje, rezultat ishrane bez pšenice i mleka, sa malo masti i ugljenih hidrata može biti opstipacija, prenosi US njuz.
Sledite ova tri pravila i smršaćete bez muke a stomak će vam biti zahvalan.

Vlakna
Bezglutenska dijeta i ishrana bez šećera znatno redukuju uzimanje proizvoda od pšenice, a neke dijete uključuju i smanjenje konzumacije korenastog voća i povrća. Ova hrana, koja je bogata rastvorljivim vlakanima, često se zamenjuje alternativama s nižom koncentracijom ugljenih hidrata, kao što su bobičasto voće i orasi koji su bogati slabije rastvorljivim vlaknima čija konzumacija dovodi do zatvora.
Rastvorljiva vlakna zadržavaju vodu, a samim tim razređuju želudačni sadržaj i čime se obezbeđuje prolaznost kroz kroz creva. Nerastvorljiva vlakna koja preovladavaju u bobičastom voću i orasima, s druge strane, ne zadržavaju vodu i samim tim je stolici teži put kroz creva.

Malo masti
Redukcija mleka, jaja, belančevina i ishrana zasnovana uglavnom na povrću, proporcionalno dovodi do smanjenog unosa masti. A masti imaju jednu od ključnih uloga u podsticanju varenja.

Ugljeni hidrati
Neki od restriktivnijih režima ishrane sa jelovnika izbacuju hranu koja sadrži nešto više od minimalne količine prirodnih šećera. Tako na meniju nema mleka ili jogurta, voća kao što su banane, suvog voća poput grožđa, pa čak i određenog povrća poput šargarepe.
Mnogi prirodni šećeri sadržani u takvim namirnicama mogu imati blago laksativno dejstvo u gastrointestinalnom traktu.

I još pogledajte:

PSILIJUM

530 RSD

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem