ODRICANJE OD BRZE HRANE IZAZIVA APSTINENTSKU KRIZU

01.10.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 175 | Autor: | 0

Kada odbacite čips i beli šećer osetićete vrtoglavicu, glavobolju i nesanicu


Ukoliko ste se osećali čudno ili vas je bolela glava nakon odricanja od grickalica i nezdrave hrane, to je zbog toga što prolazite kroz simptome zavisnosti.

Sudeći prema analizi nutricionista objavljenoj u magazinu Live Science, osobe koje naglo prestanu da jedu obrađene grickalice poput čipsa ili kolačića, proživljavaju iste simptome kao i osobe koje prestanu da puše. U takvim slučajevima mogu osetiti vrtoglavicu, anksioznost, žudnju, glavobolje i nesanicu.

Tokom istraživanja tim stručnjaka zatražio je od 200 ispitanika, koji su bili na dijetama tokom prethodne godine, da odgovore na nekoliko pitanja o simptomima koje osećaju. Njihovi odgovori pokazali su da se gotovo svi suočavaju s psihičkim i fizičkim teškoćama zbog odricanja od nezdrave hrane.

Vođa istraživačkog tima psiholog Erika Šulte objasnila je za Lajv sajens da je ovo prvo istraživanje o simptomima koje ljudi mogu iskusiti zbog promene načina ishran.

"Ovo istraživanje ukazuje da prerađena hrana, koja obično sadrži prekomerne količine šećera, može i te kako da izazove zavisnost", rekla je Šulte.

Iako stručnjaci Univerziteta u Mičigenu nisu detaljno istražili intenzitet simptoma kod ispitanika, ipak veruju da su rezultati do kojih su došli odlična početna tačka daljih istraživanja o zavisnosti kada je u pitanju hrana.
Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 9h-18h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net