DETOKSIKACIJE KOJE NEMAJU VEZE SA HRANOM

27.09.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 783 | Autor: | 0

Ako se dobro hranite i aktivni ste, a i dalje se osećate loše, sprovedite čišćenje tela od tehnologije, negativnih misli, društvenih mreža i kuknjave


Mnogi od nas se trude da prihvate zdrav način života, ali ponekad osećamo kao da sve treba da počnemo ispočetka. Tada često krećemo sa čišćenjem ili detoksikacijom. Međutim, postoje i drugi načini za detoksikaciju koji nisu povezani sa hranom.

1. Digitalna detoksikacija
Kompjuteri, telefoni, tableti i TV ekrani konstantno su prisutni u našim životima. S obzirom da je provodjenje mnogo vremena pred ekranom povezano sa nizom zdravstvenih problema, počev od raka, gojaznosti i depresije do fizičkog oštećenja u kritičnim oblastima mozga, pametna ideja je digitalni detoks. Isključite sve ekrane, ako morate, ponesite samo telefon za sobom.

2. Detoksikacija od socijalnih medija
Možda ne shvatite koliko vremena društveni mediji zauzimaju u vašem životu, ali ovaj detoks će to učiniti kristalno jasnim. Za ovu čišćenja potrebno je uzdržavanje od svih društvenih medija za period koji sami sebi odredite. Možda za jedan dan, jedan vikend, nedelju dana ili čak više. Tokom ovog perioda, izbrišite aplikacije društvenih medija sa vašeg telefona i oduprite se potrebi da "samo na trenutak" proverite nešto. Istraživanja su pokazala da korišćenje društvenih mreža može da izazove zavisnost, povećanu anksioznost i unutrašnji sukob.

3. Detoksikacija od žalbi i kukanja
Mnogi od nas se žale češće nego što shvataju. Pritužbe su nervozna navika ili način da se pokrene razgovor. Za ovu detoksikaciju, izazov je naterati se da na prestanak žaljenja na nedelju dana. Uhvatite sebe svaki put kada imate potrebu da se žalite i prebacite fokus sa problema do rešenja. Istraživanja pokazuju da žaljenje izaziva lučenje kortizola, hormona stresa, koji je povezan sa nizom zdravstvenih rizika od visokog holesterola do srčanog i moždanog udara.

4. Detoksikacija od nereda
Lako je pustiti nered preuzme vaš dom i život, naročito ako imate decu. Za ovu detoksikaciju, potrebna vam je jedna soba u jednom trenutku tokom jednog vikenda ili čak nedelju dana. Zapitajte se da li stvari koje su popunile prostor donose radost, da li su neophodne i da li prave bolji život za vas i vaše voljene. Nepotrebne skupite na gomilu i poklonite nekome kome su potrebne. Čišćenje nereda donosi mentalne i fizičke koristi, može da ublaži simptome alergije i smanjinivo stres-hormona kortizola.

5. Detoksikacija od negativnosti
Tokom ove detoksikacije, posebnu pažnju obratićete na svoje emocije. Beležite sve što vam tokom dana donosi radost, sve što radite i misli koje vam se vrzmaju po glavi. Onda razmislite o aspektima svog života zbog kojih se osećate negativno, a zbog kojih pozitivno. Promenite temu razgovora ili aktivnost, pokušajte da odacite što više negativnih stvari i da pozitivnosti date prioritet. Uticaj ove detoksikacije traje mnogo duže od jedne nedelje. Optimistički stav povezan je sa višim kvalitetom života, kao i smanjenim rizikom od bolesti.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem