KOJE BOLESTI NASLEĐUJEMO OD OCA, KOJE OD MAJKE?

27.09.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 1872 | Autor: | 0

Od mame dobijamo infarkt, od tate rak dojke, a od oba roditelja visok holesterol i psihičke bolesti


Osim boje očiju i telesnu građu od roditelja nasleđujemo i neke bolesti. Evo koje bolesti nam prenose mama i tata!

Prvi na listi je visoki holesterol, za šta u potpunosti možemo "kriviti" porodicu, tvrdi američka genetičarka Šivani Nazaret.
- Jedan od 500 ljudi ima genetsku mutaciju koja je uzročnik porodične hiperholesterolemije – nasledne bolesti srca koja može biti uzrok preuranjenog srčanog ili moždanog udara - otkriva Nazaret, i dodaje da oboleli od porodične hiperholesterolemije ne mogu regulisati holesterol koji se zato nagomilava u venama.
- Ne pomažu čak ni rigorozne dijete ili fizička aktivnost, jer su u ovom slučaju geni učinili svoje - kaže Nazaret.

I dok oba roditelja mogu biti krivci za visoki holesterol, rak dojke se nasleđuje od oca.
Naime, svaki je čovek rođen sa genima BRCA1 i BRCA2 koji ne stvaraju zdravstvene probleme dok nisu mutirani. Ali žene koje naslede mutaciju jednog ili oba BRCA gena od strane oca, imaju veći rizik od nastanka raka dojke, pogotovo ako i majka ima tu mutaciju.
Doktorka Nazaret pojasnila je da navedeni geni nisu opasni po zdravlje muškaraca, jer je rak dojke retka pojava među muškom populacijom, dok se isto ne može reći i za žene.

Ako za gubitak kose okrivljujete mušku stranu porodice – obraćate se na pogrešnu adresu. Gen koji ima ključnu ulogu kod ćelavosti nalazi se na hromozomu X, koji muškarci uvek nasleđuju od majki, dok žene isti gen preuzimaju od oba roditelja.

Za dijabetes tipa 2 najčešće je kriv neuredan način života, ali istraživanja pokazuju da čak pet odsto mladih ima znake ove bolesti iako nisu gojazni i redovno vežbaju.
I ovđe je problem genetska mutacija, pa se radi o obliku dijabetesa koji su naučnici nazvali MODY.
- Rano prepoznavanje pacijenata s MODY podtipom dijabetesa vrlo je važno, jer oni trebaju drugačiju terapiju koja može godinama kontrolisati bolest bez pojave komplikacija - kaže dr Nazaret.

Komplikacije se javljaju i kod intolerancije na laktozu.
Prirođena intolerancija na laktozu retka je bolest uzrokovana mutacijom u genu koji proizvodi enzim laktazu. Manifestuje se jakim vodenastim prolivom koji se javlja ubrzo nakon prvog obroka mleka (dojenja).
Nakon uvođenja dijete bez laktoze proliv prestaje, dete dobija na telesnoj masi, rast i razvoj se normaliziraju. Stanje je doživotno i zahteva trajnu ishranu bez laktoze.

Sklonost dugotrajnim i teškim glavoboljama propraćenim mučninom nasledna je u čak 70 do 80 odsto slučajeva, tvrdi dr Kejt Henri sa Univerziteta Njujork. Naučnici su otkrili kako gen naziva TRESK izaziva pojavu migrena, a on se često nasleđuje od roditelja.

Ako je vaša majka imala probleme sa srcem, imate 20 posto veću verovatnoću da ćete ih imati i vi, otkrile su četiri odvojene naučne studije. Način na koji infarkt majke utiče na našu sklonost njemu, nije u potpunosti razjašnjen, ali ipak je očit, tvrde stručnjaci.

Oko 10 odsto iznosi verovatnoća da ćete naslediti sklonost obolevanju od depresije, otkrio je američki Institut za mentalno zdravlje. Stručnjaci objašnjavaju da je depresija samo jedna od psihičkih bolesti koje se mogu naslediti, uz bipolarni poremećaj i šizofreniju.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem