RANJENA BILJKA ŠALJE SOS

22.09.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 306 | Autor: | 0

Naučnici predstavili snimak interne komunikacije biljaka


Kada je biljka ranjena, ona šalje signale upozorenja koji se šire do drugih delova biljke, aktivirajjući odbrambeni mehanizam. Sada su istraživači "uhvatili" ovu eksplozivnu aktivnost u nizu očaravajućih snimaka koji pomažu u razumevanju inteligencije biljaka.

Da bi videli kako biljke interno komuniciraju, istraživači iz laboratorije Gilroj su genetski modifikovali biljke zelenim fluorescentnim proteinima koji izvorno dolaze iz meduza. Ovaj protein može da se veže za specifične supstance, tako da može da se vidi kako različite hemikalije u biljkama reaguju na stimulans.
Nakon napada, biljke oslobađaju glutaminsku kiselinu. Ovo aktivira nivo kalcijuma u ostalim delovima biljke, što pokreće odbrambene mehanizme kako bi se sprečila dalja oštećenja. Neke biljke oslobađaju nestalna jedinjenja kako bi odbile napadače, ili privukle insekte koji love napadače biljaka. Pamuk, kada ga oštete larve moljaca, privlači ose koje se hrane moljcima.

Za ovu studiju tim istraživača iz laboratorije Gilroj kombinovao je fluorescentne proteine sa drugim proteinima koji se vezuju za kalcijum. Rezultat je biljka mutant koja svetli kada se nivo kalcijuma poveća.

Kada su pogledali povređene biljke pod mikroskopom, naučnici su mogli da vide kako se signal širio preko biljke.

Slična istraživanja o komunikaciji biljaka su pokazala da su glutaminska kiselina i kalcijum sastavni delovi ovog procesa, ali laboratorija Gilroj je prva predstavila ovu aktivnost u tako živopisnim detaljima.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net