DA LI JE BOLJE LETNJE ILI ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA?

21.09.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 143 | Autor: | 0

Većina ispitanih Evropljana glasala je za ukidanje zimskog vremena


Gotovo 80 odsto stanovnika Starog kontinenta želi da se ukine pomeranje časovnika. Ipak, i dalje nije najjasnije da li ćemo ostati na zimskom ili letnjem računanju, kao i koje je od ta dva bolje.

Dosadašnja istraživanja pokazala su da je prvi problem kod letnjeg računanja vremena taj što su jutra prilično dugo mračna, a to nikako ne odgovara severnim zemljama gde zimi sviće dosta kasnije.
“Ispitivanje zdravstvenih efekata svake opcije bi prevagnulo ka zimskom računanju”, tvrdi Timo Partonen, profesor u finskom Nacionalnom institutu za zdravlje. “Više studija pokazuje da su svetlija jutra tokom godine bolja opcija. Isto tako, istraživanja koja su proučavala unutrašnje biološke časovnike imaju slične zaključke”, pojasnio je.
Stručnjaci iz Rusije su za to vreme zabeležili povećan broj jutarnjih saobraćajnih nesreća, više prijavljenog stresa kod ljudi, kao i generalno više zdravstvenih problema.
Ipak, ne slažu se baš svi sa ovim tvrdnjama. Jedno starije istraživanje naučnika sa Kembridž univerziteta pokazuje prednosti letnjeg računanja vremena. Naime, oni su primetili smanjen broj saobraćajnih nezgoda, kao i smanjenje potrošnje električne energije za 8 odsto.
Osim toga, letnje računanje vremena idu u prilog i razvoju turizma - zahvaljujući dužem dnevnom svetlu ljudi češće posećuju turističke atrakcije i restorane i to najčešće nakon radnog vremena.
Hendrik Volf s Univerzitetu podseća na istraživanja koja su pokazala da se tokom letnjeg računanja vremena povećaju i fizičke aktivnosti, poput rekreacije, što je bolje od sedećih aktivnosti kao što su igranje igrica i gledanje televizije.Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net