KVASAC – PRIRODNA NADOKNADA VITAMINA B

22.09.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 505 | Autor: | 0

Mnogi tvrde da je kvasac dobar za imunitet, za regulisanje krvnog pritiska, lep ten... Ipak, nije svaki kvasac istiPostoje četiri glavne vrste kvasca koje se koriste u ishrani: prehrambeni, pivski, pekarski i torula. Svi su bogati vitaminom B.

Prehrambeni kvasac možda nam je i najpoznatiji. On je dostupan u obliku pahuljica ili praha. Ovaj kvasac bogat je proteinima, vlaknima, cinkom i vitaminima iz B grupe. Prehrambeni kvasac sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina, odnosno kiselina koje organizam ne može prirodno da stvori. Nekad je dodatno obogaćen vitaminom B 12. Ukusom ovaj kvasac podseća na sir, a najčešće se koristi kao dodatak jelima.

Pivski kvasac je dostupan je u obliku pahuljica, tableta, praha ili u tečnom stanju. Samo dve kašike ovog kvasca obezbeđuju organizmu 32% preporučenih dnevnih potreba za proteinima, kao i značajne količine vitamina B kompleksa. Tu su i minerali poput cinka, hroma, gvožđa i magnezijuma i vlakna koja pomažu boljem radu creva. Pivski kvasac će osnažiti imunitet zahvaljujući beta glukan polisaharidima. Ovaj kvasac normalizuje nivo šećera u krvi, povećava energiju i potiskuje loše bakterije u organizmu.
Pekarski kvasac najčešće se koristi za narastanje testa. Ovu vrstu kvasca najčešće ne koristimo kao suplement, iako sadrži različite minerale i vitamine B kompleksa. Među bogatim sadržajem pekarskog kvasca posebno se ističu folati i beta glukani.

Torula kvasac odličan je izvor vitamina iz B grupe, hroma i različitih aminokiselina. Može se kupiti u prahu, a najčešće se dodaje jelima. Po svom ukusu, ovaj kvasac podseća na meso.

Svaki oblik kvasca koji se može kupiti u prodavnicama sadrži vitamin B. Ovaj vitamin dobro deluje na naše zdravlje uopšteno, ali je dobar i za osobe koje žele da se ugoje. Vitamin B smanjuje napetost i nervozu, a kožu čini nežnom i mladolikom. Vitamin B poboljšava apetit, i odlično je rešenje za osobe koje žele da se ugoje.

Ako želite iskoristiti vitamin B iz kvasca, možete isprobati ovu metodu: svako jutro izdrobite u kašičicu malo kvasca i progutajte ga. Da bi lakše podneli neobičan ukus kvasca, možete na kašičicu staviti i malo meda, ili da kvasac pojedete pa ga "zalijete" surutkom.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 9h-18h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net