ŠKOLA HERBALIZMA: ALKOHOLNI EKSTRAKTI

20.09.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 866 | Autor: | 0

Tinkture se prave od sveže ili osušene biljke. Uzimaju se dva do tri puta dnevno, 20 do 30 kapi, u čaši vode, soka ili čaja


Za tinkturu se može koristiti bilo koji deo biljke. Alkohol osim toga što pomaže da se iz biljke izdvoje lekovite materije, deluje i kao konzervans tako da tinktura traje više godina.

Kao rastvarač za tinkture može se koristiti i kvalitetna domaća prirodna rakija, napravljene od voća (možete upotrebiti i vino ili sirće). Što je rastvarač jači, to bi i proces ekstrakcije zdravih sastojaka trebalo da bude brži.

Odnos rastvarača i trave trebalo bi da bude 5:1 ili 10:1, što znači da u 1 litar rastvarača ide 100 do 200 grama sušene biljke. Smesu držite u staklenoj boci ili tegli, na suncu ili pored tople peći 8 do 40 dana (zavisno od biljke). Mućkajte povremeno. Što smesa duže stoji, delotvornost postaje veća.

Kada je proces ekstrakcije završen (odnosno kada su izvučena sva blagotvorna svojstva biljke), sledi ceđenje. Tinktura se cedi kroz više tankih slojeva gaze uz stiskanje trave da biste izvukli što više iz biljke. Dobijenu tinkturu najbolje je držati u dobro zatvorenim staklenim bocama ili u bočicama na koje se stavi dodatak za kapanje, da bi se lakše odredila doza.

Tinkure se koriste 2 do 3 puta dnevno. U zavisnosti od biljke, rastvara se 20 do 30 kapi tinkture u čaši vode, soka ili čaja.

Rok trajanja tinkture je do četiri godine

Tinktura od zrelih oraha:
Izvaditi pregrade od 50 zrelih oraha i preliti ih sa 200 ml rakije (50%). Ostaviti da odstoji 10 dana na tamnom mestu. Procediti i piti po 15-20 kapi uz kašičicu meda tri puta na dan. Kura traje jedan mesec. Za poboljšanje celokupnog zdravlja.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem