„PAZI, OTROVNO!“

24.09.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 496 | Autor: | 0

Kako da prepoznate otrovne biljke, gljive i životinje i šta da radite ako se otrujete? Odgovore na ova, ali i mnoga druga pitanja pronađite na izložbi u Galeriji Prirodnjačkog muzeja na Kalemegdanu


Izložba „Pazi, otrovno!“ neobična je izložba Prirodnjačkog muzeja u Beogradu na kojoj će biti predstavljen fenomen otrova iz prirode, na kojoj možete da saznate kako da prepoznate otrovne biljke i životinje, kako da se zaštitite, kada otrov postaje lek, šta raditi posle ujeda pauka ili komarca...

Upotreba i zlopupotreba otrova iz prirode ukorenjena je u istoriji civilizacije. Mnogi zapisi još iz starog veka u svim tadašnjim kulturama (od mesopotamijske, preko egipatske, grčke i rimske, do kineske) svedoče o tome.

Savremeno doba, uz upotrebu hemije, farmacije i medicine, donelo je široku proizvodnju i upotrebu raznovrsnih sintetičkih otrova, koji se koriste u medicinske i farmaceutske svrhe.

Na izložbi su predstavljene trovne vrste gljiva, biljaka i životinja (insekti, stonoge, paukovi, škorpije, vodozemci, gmizavaci, sisari).
Izloženi su i neobični eksponati, u vidu herbarskih, taksidermijskih i tečnih preparata i mulaža otrovnih biljaka, životinja i gljiva.
Posetioci mogu da saznaju i kako da se zaštite od otrova i kako da se ponašaju u slučaju kontakta sa otrovnim organizmima, šta da preduzmu protiv otrova meduze, pauka, zmije, škorpije, raže, pa čak i komarca.

Otrovi mogu da budu i lek: alkaloidi u mnogim biljkama koriste se za lečenje nekih bolesti, ali u većim količinama mogu biti i toksični.

Otrov pčela može da bude i otrov i lek (antireumatik, prihvaćen u medicini).

Otrov paukova se u medicini ispituje kao lek protiv moždanog udara ili srčanih problema.

Zmijski otrov u prerađenoj formi može da leči, a i dragocen je u proizvodnji lekova protiv tumora, Alchajmerove i Parkinsonove bolesti, pa i dijabetesa. Jedna komponenta iz zmijskog otrova koristi se u kozmetičkoj industriji protiv bora.

Izložba će biti otvorena do aprila 2019. i biće organizovano i stručno vođenje i dodatni programi u vidu kreativnih radionica za decu.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem