SVAKI PETI MUŠKARAC I SVAKA ŠESTA ŽENA U SVETU OBOLEVAJU OD TUMORA

19.09.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 333 | Autor: | 0

Svaki osmi muškarac i svaka jedanaesta žena umru od raka. U svetu je tokom ove godine zabeleženo 9,6 miliona smrtnih ishoda


Svetska zdravstvena organizacija /SZO/ upozorava da svaki peti muškarac i svaka šesta žena u svetu obole od raka, a da svaki osmi muškarac i svaka jedanaesta žena umru od te bolesti.
U svetu je tokom ove godine zabeleženo 9,6 miliona smrtnih ishoda.

Novi slučajevi raka u svetu u ovoj godinu dostižu 17 miliona obolelih, dok je 2012. zabeleženo četiri miliona.

Oko polovine novih slučajeva i više od polovine ukupnih smrti od raka u svetu 2018. zabeleženo je u Aziji, većinom u Kini, delimično i zato što je u ovom delu sveta skoncentrisano oko 60 posto svetskog stanovništva.

Pet godina nakon postavljanja dijagnoze oboljenja i dalje živi 43,8 miliona pacijenata.

Rak pluća vodi među najčešće dijagnostikovanim oboljenjima kod muškaraca i predstavlja glavni uzrok smrti (20 posto slučajeva).

SZO navodi da je zabrinjavajuće povećanje slučajeva raka pluća kod žena, koji sada predstavlja glavni uzrok smrti od karcinoma ženskih osoba u 28 zemalja.

U Severnoj Americi, severnoj i zapadnoj Evropi, posebno u Danskoj i Holandiji, Kini, Australiji i Novom Zelandu primećena je najviša stopa novih slučajeva kod žena, a Mađarska vodi na tom spisku.

Rak dojke je glavni uzrok smrti od raka među ženama – ima ih 627.000. On predstavlja i oko četvrtinu novih slučajeva raka dijagnostifikovanih među ženama u svetu.
Među novim slučajevima sledi rak debelog creva u razvijenim zemljama i rak grlića materice u zemljama u razvoju.

Povećanje broja oboljenja od raka izazvano je demografskim rastom, starenjem i porastom faktora rizika poput pušenja, gojaznosti, slabijeg kretanja i neuravnotežene ishrane.

U zemljama brzog ekonomskog rasta rak je povezan sa siromaštvom i zarazama i najčešće se otkriva na jetri, želucu, grliću materice...

Između trećine do dve petine novih slučajeva raka mogli bi se izbeći eliminisanjem ili smanjenjem izloženosti poznatim faktorima opasnosti povezanim sa načinom života i okolinom.

I broj Evropljana obolelih od karcinoma je u porastu, dok smrtnost od ove bolesti opada, navode iz SZO.

Prema mapi SZO, koja obuhvata 53 zemlje - od Portugala do Rusije preko Kirgizije, u evropskom delu tokom 2014. godine od karcinoma je obolelo 2,4 odsto stanovništva, što je za pola više nego 2000. godine.

Taj broj krije velike razlike, zavisno od vrste karcinoma i stanovništva koje je obuhvaćeno.

Tako je u Švedskoj, Norveškoj, Finskoj, Danskoj i na Islandu rasprostranjenost bolesti dva puta veća /pet posto/, dok je smanjena /1,8 posto/ u Zajednici Nezavisnih Država, koja uključuje devet zemalja nekadašnjeg sovjetskog bloka, među kojima su Belorusija, Gruzija i Rusija.

Stopa obolelih u EU je 2013. godine iznosila 2,8 posto, pri čemu su više obolevale žene /2,9 posto/ nego muškarci /2,7 posto/.

Broj slučajeva karcinoma dojke u porastu je za čak 30 posto od 2000. godine.

Tagovi:

I još pogledajte:

AHCC

4900 RSD

ČAGA

5790 RSD 4921 RSD

AMIGDALIN

2990 RSD

AMIGDALIN

1690 RSD

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem