NAKIT INSPIRISAN BILJKAMA

14.09.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 663 | Autor: | 0

Margareta Živković iz Kovina pravi minđuše, priveske i narukvice u koje pakuje prave cvetove i tako vraća prirodu u svakodnevni život


Margareta Živković iz Kovina uz pomoć smole i cvetova nevena, divlje šargarepe, ruže, jorgovana, paprati, mahovine, ljutića pravi unikatan nakit

Rriča o perlicama Margarete Živković počela je jednog kišnog oktobra 2013. Materijali poput staklenih perli, poludragog kamenja i drvenih perli počeli su da nižu brdo ogrlica, narukvica, minđuša...
- Sestra je glavni krivac za celu ovu priču. Jednom prilikom je svratila na kafu baš dok sam popravljala neke svoje minđuše i svidelo joj se kako sam ih izmenila. Pitala me je zašto ih ne bih pravila i prodavala, ali u to vreme nisam mogla sve da postignem, pa je tako ideja ostala da visi u vazduhu sve do tog važnog oktobra. Dobila sam nekih desetak dana odmora, i da bih korisno iskoristila slobodno vreme, uzela sam klješta, perlice, žicu i krenula. Kada je odmor prošao, odnela sam koleginicama nekoliko pari minđuša koje sam napravila. Oduševile su se i sve su kupile. Onda su lagano krenule prve porudžbine.

Cvetovi za perlice

Kako dolazite do inspiracije za nove modele?
- Mislim da je dovoljno reći priroda. Njena čuda, kreacije, boje, mirisi... Ona je neiscrpan izvor inspiracije i pozitivne energije. Ljudi i biljni svet su međusobno povezani. Poštujem i volim prirodu i beskrajno sam joj zahvalna. Tragajući za nečim drugačijim, pronašla sam smolu, savršen način da zarobite jedan maslačak.

Možete li da nam otkrijete tehnološki proces pravljenja takvog nakita?
- Postupak nije težak, ali traži strpljenje jer izrada traje dva do tri dana. Biljke čuvam u herbarijumu sve do početka rada, a onda tek izlivam smolu. Sledeći korak je sušenje, traje najmanje 24 sata, pa oblikovanje, poliranje, lepljenje... sve do jednog savršenog priveska. Dobra stvar kod privezaka od smole je ta što nijedan komad nije isti u odnosu na drugi, svaki je unikatan.

Od čega sve zavisi izbor bilja?
- Trudim se da izbor bilja bude raznovrstan. U mojoj bašti pronaći ćete mnogo nevena, divlje šargarepe, mirisne ruže i jorgovana, mistične paprati, mahovine, šišarke, ljutića, mogla bih do sutra da nabrajam. Da ne zaboravim prvi projekat, koji je ujedno bio neverovatno zanimljiv jer mnogi nisu mogli da pogode koji je cvet bio u pitanju. Znate onaj koji se u svaku čorbu meša?

Koju biljku kupci najviše vole, a koju Vi?
- Uh! Mislim da je divlja šargarepa na prvom mestu, njeni maleni cvetovi su pravi vatromet. Ona je toliko delikatna, ali opet "sa stavom". Provlači se kroz većinu mojih radova.

Okrugli privezak

Da li mislite da ne može svako da nosi takav nakit? Kome je prevashodno namenjen?
- Moj nakit mogu nositi svi koji su zaljubljeni u prirodu, avanturističke i romantične duše, ali čak i oni malo mračniji mogu da uživaju u njemu. Svaki komad nakita iz prirode napravljen je sa velikom pažnjom. Mnogo je dobre energije i beskrajno mnogo ljubavi uloženo da se priroda i njene lepote što duže zadrže u svom obliku. Na ovaj način, zauvek ste sačuvali omiljen cvet, ili predmet, bilo šta što želite da odoli vremenu. Uspomenu na lep trenutak, na voljenu osobu, na neko prošlo vreme, ili u mom slučaju na detinjstvo.


Privezak kvadratni

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem