NAJBRŽE OSTARE PLUĆA, JETRA JE NAJDUGOVEČNIJA

13.09.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 422 | Autor: | 0

Koža, grudi i mozak u proces starenja ulaze veoma rano, oko 25, dok se promene na crevima i čulu ukusa pojavljuju posle 50. godine života

Naše biološko starenje, prepoznatljivo najpre po koži, ne podudara se sa starenjem drugih organa. Neki organi u taj proces ulaze veoma rano, dok su drugi usporeniji, ustanovili su francuski istraživači.
- Pluća počinju da stare već sa navršenih 20 godina, što se ispoljava usporenim smanjivanjem kapaciteta. Do 40. kod pojedinih osoba već su vidljivi znaci gubitka daha, a javljaju se zbog delimičnog ukrućivanja mišića i rebara.
- Mozak, takođe, počinje da stari sa 20 godina, pa tako, od početnih sto milijardi neurona, do 40. gubimo i do 10.000 neurona dnevno, što utiče na pamćenje, koordinaciju i sveukupno funkcionisanje mozga. Najveći problem predstavlja propadanje međućelijskog prostora, jer se onemogućava normalan protok informacija na međućelijskom nivou u mozgu.
- Koža počinje da stari posle 25. godine, a mišići gube na tonusu i snazi od 30.
- Grudi žena počinju da stare sa navršenih 35 godina. Tada počinju da se smanjuju i gube na punoći, a areole oko bradavica se šire. Od tog trenutka povećava se i rizik od raka dojke, koji, istina, nije u direktnoj vezi sa fizičkim promenama.
- Kosti gube kvalitet posle 35, a zubi od 40. godine.
- Oči počinju da stare sa navršenih 40, baš kao i srce.
- Bubrezi i prostata počinju da stare od 50.
- Sluh počinje da propada od sredine pedesetih baš kao i creva. Do tog trenutka, ukoliko su zdrava, creva obezbeđuju dobru ravnotežu između štetnih i korisnih bakterija. Od 55. nivo korisnih bakterija značajno opada, što se prepoznaje po slabom varenju i većem riziku od crevnih bolesti.
- Čulo ukusa i mirisa počinje da se gubi od 60. godine.
- Glas počinje da stari od 65, a prepoznaje se po tome što postaje tiši i hrapaviji. Kod muškaraca postaje tanji i viši, a kod žena niži.
- Mokraćna bešika počinje da stari nakon 65. godine. Tada počinje nekontrolisano da se opušta i steže, čak i kada nije puna, jer njen kapacitet postaje duplo manji nego kod mlađih. Žene su na ovu promenu osetljivije, jer nakon menopauze mokraćni kanal postaje tanji i slabiji, pa je teže zadržati mokrenje.
-Jetra je najdugovečnija i počinje da stari tek sa navršenih 70 godina.Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem