BOLJE PAMĆENJE UZ SOK OD NARA

16.09.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 382 | Autor: | 0

Nutricionista Samanta Heler objašnjava kako u telu nastaje oksidacija i zašto je sok od nara najbolji izbor za očuvanje zdravlja
Samanta Heler (na slici) objašnjava da svo voće u živopisnim bojama, sadrži mnogo antioksidanasa, tako da nije iznenađujuće što se sokovi od jagodičastog i bobičastog voća smatraju najzdravijim.

Antioksidansi, objašnjava ona, prirodno su prisutne supstance koje potiču od kiseonika. Hemijski govoreći, kiseonik uvek teži da se spoji, pa ako ne nađe odgovarajući "par" lepi se za supstance na koje naiđe u telu. U tom procesu može da oksidra i naruši zdravlje.

Antioksidansi se vezuju za molekule kiseonika, sprečavajući ga da se lepi na bilo koju drugu supstancu u telu, a to pomaže da ostanemo zdravi. Zbog toga su sokovi koji imaju mnogo antioksidanasa najbolji izbor za očuvanje zdravlja.

Ipak, Heler upozorava da to ne znači da treba piti bilo koji sok od voća, jer i među njima ima puno razlike. Ona ističe da je jedan od najzdravijih sokova sok od nara.

Nar je zdrav jer sadrži najviše od svake vrste antioksidanasa. Stručnjaci smatraju da štiti od nekih oblika karcinoma, kao što je rak prostate, a može da umanji i rizik od srčanih bolesti.

Sam sok od nara je prirodno sladak tako da nije potrebno dodavati šećere i zaslađivače. Dokazano je da sprečava upale i reguliše holesterol, smanjuje visok pritisak i hiperglikemiju.

Sok od šipka bogat je antioksidansima, a sadrži ih više od crvenog vina i zelenog čaja.

Dobre strane soka od nara

1. Pomaže u borbi protiv raka

Ekstrakti zrna nara sadrže polifenole i druga jedinjenja za koja je u naučnim studijama dokazano da sprečavaju rak prostate, pluća i dojke. Dokazano je da nar sprečava širenje ćelija karcinoma, podstiče smrt ćelija raka.

2. Smanjuje hipertenziju
Sok od nara ima visok antioksidativni učinak i može pomoći u smanjenju visokog krvnog pritiska. Kako sadrži više antioksidansa od drugog voća, to ga čini odličnim za očuvanje zdravlja srca.

3. Olakšava osteoartritis
Osteoartritis je jedan od najčešćih oblika muskuloskeletnih poremećaja koji dovode do degeneracije zglobova. Sok od nara može da smanji zapaljenje hrskavice. Ova zaštitna sposobnost je pripisana visokom sadržaju antioksidanasa u soku.

4. Poboljšava memoriju
Sok od nara poboljšava pamćenje. Dokazano je da su polifenoli, otkriveni u soku, neuroprotektivni. Pacijenti koji su pili po šoljicu soka od nara na dan značajno su poboljšali pamćenje. Istraživači zaključuju da sok od nara povećava memorijsku funkciju kroz povećanje funkcionalne aktivnosti mozga prema zadacima. Postoje naučni dokazi da nar može da pomogne i u borbi protiv Alchamerove bolesti

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem