ZA UŽIVANJE DVE, ZA LEČENJE OSAM ŠOLJA

12.09.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 558 | Autor: | 0

Crni, beli i zeleni čaj, ali i mešavine od osušenih listova i cvetova biljaka piju se topli i bez žurbeAko ste umorni i pod stresom popijete šolju čaja hibiskusa ili kamilice, za varenje odličan je zeleni i čaj od mente, za jutarnje buđenje crni.

Čaj je izuzetno lekovit napitak koji postoji u tri varijante - crni, koji se dobija fermentacijom, zeleni i beli - koji nastaju sušenjem listova biljaka. Često se piju i mešavine osušenih cvetova raznog voća, pupoljka ruže, nevena i jasmina.
Treba ga piti polako i ne više od dve šolje dnevno, ističu stručnjaci jer čaj sadrži gotovo istu količinu kofeina kao i kafa. Zato ga ne bi trebalo piti u većim količinama osim ako ga koristete kao lek.
Čaj dobar za srce i raspoloženje, a prema najnovijim istraživanjima, u tom slučaju dobro je piti do osam šoljica čaja na dan. Naučnici tvrde da omiljeno britansko piće pomaže u borbi protiv srčanih bolesti, poboljšava rad mozga i produžava životni vek.

Nutricionista Keri Rakston uporedila je rezultate 47 različitih istraživanja i izvela svoje zaključke. Ona smatra da kofein u kafi i čaju umanjuje rizik od srčanog udara, a podstiče dobro raspoloženje.
Optimalan unos kofeina za odraslog čoveka je 400 mg na dan, što je ekvivalent osam šoljica čaja ili četiri kafe. Doktorka Rakston smatra da je čaj dobar i za decu, ali mora da bude ograničen na 95 mg, to jest dve male šoljice čaja.

Ako ste umorni i pod stresom, onda je najbolje da pred spavanje popijete šolju hibiskusa ili kamilice, za varenje i pospešivanje rada metabolizma odličan je zeleni i čaj od mente, za jutarnje buđenje izaberite crni, dok su kao poslastica nakon obroka preporučljivi voćni čajevi zaslađeni medom.
Čaj je najbolje čuvati u limenim kutijama, dok se onaj u vrećicama čuva najviše šest meseci.

Čaj se "kuva" tako što se u šolju iz koje ćete piti prvo stavi osušeno bilje ili kesica čaja, koje se zatim prelije vrelom vodom. Tu šolju obavezno poklopite da ne bi izvetrila eterična ulja.

Med, vitamin C i slične zdrave dodatke u čaj stavite tek kada se malo ohladi - u suprotnom će ih visoka temperatura uništiti i osim kiselog ili slatkog ukusa, ništa više neće ostati.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem