ŠTA SE DOGAĐA KADA PRESTANETE DA JEDETE BELI HLEB

AKTUELNO | Pregleda: 1408 | Autor:

Ako u jelovnik ubacite integralan hleb i peciva smršaćete, izbaciti višak tečnosti, regulisati nivo šećera i imati više energijeHleb je mnogima omiljena namirnica bez koje ne mogu da zamisle nijedan obrok. Ipak, količina ugljenih hidrata često hleb čini nezdravom namirnicom. Ako ste ljubitelj bele varijante hleba, evo razloga zbog kojih je poželjno da ga izbacite sa jelovnika.

1. Izgubićete kilograme izazvane zadržavanjem vode
Hleb je pun ugljenih hidrata, a naglo izbacivanje istih iz jelovnika na se telu primećuje gotovo trenutno i to u obliku gubitka kilograma. Nije reč o instant mršavljenju već o gubitku vode koja se sakuplja u telu.

Telo skladišti ugljene hidrate u obliku glikogena, mlečne kiseline koja sakuplja vodu. Svaki gram ugljenih hidrata zadržan u telu, veže tri do četiri puta više vode od svoje težine.

2. Nećete više stalno biti gladni
Prerađeni ugljeni hidrati, kakvih je pun beli hleb, u organizmu izazivaju nagli porast šećera u krvi koji potom vrlo brzo pada. Ove promene mozgu šalju nejasne signale koji povećavaju osećaj gladi i žudnju za hranom zbog čega se gojimo.

To ne znači da iz israne morate u potpunosti da izbacite hleb, već da prazne kalorije i beli hleb zamenite onim napravljenim od celovitih žitarica koje regulišu i balansiraju šećer u krvi.

3. Energija će vam porasti, a varenje se poboljšati
Za razliku od integralnog ili crnog, beli hleb ne sadrži vlakna koja su potrebna za normalan rad creva i varenje. Takva hrana izaziva zatvor i druge probleme s varenjem.

Nakon što izbacite beli hleb sa menija i u svakodnevnu ishranu uvrstite celovite žitarice, varenje se normalizuje.

Komentari