ULCEROZNI KOLITIS: PRIRODNA REŠENJA UZ OVAS I PROSO

06.09.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 1399 | Autor: | 0

Osim terapije medikamentima postoje i biljke koje su naročito efikasne u slučaju ulceroznog kolitisa, a u njih ubrajamo iđirot, neven, koprivu, beli slez, čelebi-granu, lan, srčenjak, borovnice i jagode

Ovas je koristan u slučaju svih bolesti organa za varenje.

Pripremite ga tako što ćete 100 grama očišćenih i opranih zrna kuvati u 1,5 1 vode, sve dok se količina tečnosti ne smanji za jednu trećinu. Tečnost procediti, prohladiti, zasladiti medom i piti umesto vode, ovo vam je odlična dijeta za ulcerozni kolitis creva. Takođe, proso je isto tako veoma korisna žitarica za zdravlje crevnog trakta. U početku koristite griz skuvan od fino mlevenog prošenog brašna, sa malo soli. Neka vam ovo bude jedan obavezan obrok tokom dana.

Osim terapije medikamentima postoje i biljke koje su naročito efikasne u slučaju ulceroznog kolitisa, a u njih ubrajamo iđirot, neven, koprivu, beli slez, čelebi-granu, lan, srčenjak, borovnice i jagode. Naravno, nijedno lečenje neće doneti rezultate ukoliko ne promenite vaše životne navike, pri čemu veliku ulogu ima hrana koju konzumirate svakodnevno.

Osim što je preporuka da bolesnici upotrebljavaju med kao zaslađivač, naučna istraživanja upućuju na to da ova namirnica povoljno deluje i na njihovo zdravlje. Naime, med se vrlo dobro apsorbuje, što ima neprocenjivu prednost u ishrani bolesnika sa ulceroznim kolitisom. Ovaj pčelinji proizvod poboljšava apetit, ali i pozitivno utiče na peristaltiku creva. Isto tako, deluje prebiotički na crevnu mikrofloru i blagotvorno na upalne procese.

Osim meda, poznato je da i propolis pomaže kod upalnih bolesti creva. O efikasnom delovanju propolisa i njegovih aktivnih sastojaka (estera, flavonoida i drugih) na upalne bolesti creva upućuju brojne naučne studije. Tretman propolisom bio je efikasan u usporavanju simptoma ulceroznog kolitisa, zatim u mehanizmima povezanim sa redukcijom oksidacijskog stresa i upale, a koji su ključni parametri u patogenezi bolesti. Osim toga, propolis i njegovi aktivni sastojci smanjili su propusnost creva i tako smanjili prelaz bakterija iz sistema za varenje prema mezenterijalnim limfnim čvorovima koji mogu da prouzrokuju sepsu.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem