KUPUS, KELJ I BROKOLI SMANJUJU RIZIK OD RAKA DEBELOG CREVA

05.09.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 407 | Autor: | 0

Kupusnjače obnavljaju sluznicu debelog creva, a najbolji efekat imaju ako se ne prekuvaju


Britanski naučnici ustanovili su na koji način neke vrste povrća, među kojima posebno one iz porodice kupusnjača, smanjuju rizik od raka debelog creva. Rezultate isptivanja preneo je časopis Imjuniti.

Odavno je poznato da ishrana bogata kupusnjačama (kupus, kelj, karfiol, brokoli) čuva zdravlje debelog creva, ali do sada nije detaljno objašnjeno zbog čega. Istraživanju se posvetila grupa naučnika s britanskog Instituta Fransis Krik. Oni su u kupusnjačama otkrili antikancerogena hemijska jedinjenja koja se oslobađaju dok se ovo povrće vari u debelom crevu.

Studija je fokusirana na mehanizam kojim kupusnjače menjaju, odnosno obnavljaju sluznicu debelog creva, a to je proces koji traje između četiri i pet dana.
Za konstantno obnavljanje sluznice koja pomaže u apsorpciji hranljivih materija i vode, ključna su hemijska jedinjenja sadržana upravo u zeljastom povrću. Naučnici su istraživali hemijsko jedinjenje poznato pod imenom indol-3-karbinol, koji se oslobađa dok žvaćemo brokoli, kelj ili kupus...

Dr Gita Stokinger, koja je učestvovala u istraživanju savetuje da se "zeleno povrće pre konzumiranja ne prekuva kako ne bi izgubilo korisne antikancerogene sastojke". Ona je objasnila i da kiselina u debelom crevu modifikuje indol-3-karbinol dok jedinjenje nastavlja ’putovanje’ probavnim sistemom i da indoli deaktiviraju snažne estrogene koji pospešuju rast tumora.

"Saveti o načinu ishrane podložni su promenama i često je vrlo teško razlikovati kakva je uzročno-posedična veza konzumiranja određene vrste hrane. Ako mi kažete da je nešto dobro za zdravlje, a ne objasnite mi precizno zbog čega je to dobro, neću se lako odlučiti za takvu ishranu. Ovom studijom smo postigli upravo to - objasnili molekularne mehanizme kako sistem funkcioniše ", kaže dr Stokinger.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem