VOĆE BEZ VITAMINA, POVRĆE BEZ MINERALA

03.09.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 630 | Autor: | 0

Hrana koju jedemo danas ima manje hranljivih sastojaka od one koju su jeli naši preci. Krivac je ugljen-dioksid


Mnogi tvrde da hrana godinama gubi nutritivnu vrednost. Da li je to tačno i da li je razlog za brigu, pita se Derek Aleksander Miler sa kanala Veritasium.

Miler je krenuo od studije objavljene 2004. godine kojom je ispitivan sastav 43 različite biljke koje se najčešće nalaze na našem jelovniku. Cilj je bio ustanoviti razliku u sastavu biljaka 1950. i 1999. godine.

Prvo što su ispitivači pronašli je da su biljke iz 1999. godine, u proseku, imale manje proteina u odnosnu na biljke iz 1950. godine, i to za šest posto. Takođe, količina vitamina C pala je za 15 posto, a vitamina B2 za 38 posto. Naučnici su pored primetili i pad u količini kalcijuma i gvožđa.

Iako postoji debata koliko je nutritivni sastav biljaka precizno meren pre više od 60 godina, ostaje pitanje da li biljke koje jedemo imaju manje hranjivih sastojaka nego pre 50 ili 60 godina. Iako više studija ukazuje na šablon pada nutritivnih vrednosti, šta uzrokuje taj pad ?

Jedan mogući faktor je pad hranjivosti tla. Agresivna poljoprivreda mogla bi da utiče na razvoj biljaka, a time i njihov nutritivni sastav. Ali, farmeri oduvek brinu o hranljivosti tla kroz prirodno ili veštačko đubrivo. Biljke rastu brže i bolje nego ikada, a da nemaju sve potrebne sastojke to se ne bi moglo desiti. Samim tim argument o krivici industrije uzgajanja gubi na snazi.

Druga mogućnost je selektivno i kontrolisano razmnožavanje i ukrštanje biljaka. U poslednjih nekoliko hiljada godina, čovek je izmenio izgled biljaka i njihovih plodova i logično je posumnjati da takav efekat na biljke može izazvati promenu u sastavu stabljike, listova, korena ili plodova.
Jedini način da se to proveri je poređenje nutritivne vrednost biljaka na koje čovek nije imao takav efekat - a to su biljke kojima se hrane pčele. I tu se pokazalo da i one koje čovek ne dodiruje beleže pad (u ovom slučaju proteina) tako da i ovaj uzrok nije presudan.

Treći mogući faktor su ugljen-dioksid i kiseonok. Što je više ugljen-dioksida, to su biljke veće, a takav je slučaj u poslednjih (najmanje) stotinu godina. Količina ovog gasa u atmosferi je povećana zahvaljujući ljudskom delovanju i njegovo "upijanje" u biljke rezultira povećanim rastom tih biljaka. Nažalost, povećan rast ne znači i povećanu hranljivost - nego povećan udeo ugljenih hidrata u našem voću i povrću! A taj udeo smanjuje sve ostalo što je vredno.

I to je najverovatniji uzrok problema. Svakako, on još uvek nije toliko značajan da bi uveliko izazvao deficit u nekim mineralima i vitaminima u našem telu, ali upozorava da se udeo nutritivnih sastojaka kreće nizbrdo i da bi u budućnosti problem mogao postati i više nego značajan.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem