KRADLJIVCI ENERGIJE KRIJU SE U TANJIRU

31.08.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 355 | Autor: | 0

Užina ili obrok pomoći će da obnovite zalihe energije tokom dana. Ipak neke namirnice će vam učiniti medveđu uslugu. Šta (ne) bi trebalo da izbegavate?


Normalno je da nivo energije raste i pada tokom dana. Na to mogu da utiču različiti činioci – od dužine i kvalitete sna, stresa, nivoa telesne aktivnosti i hrane koju jedete. Po pravilu obrok i užina će pomoći da napunite vaše zalihe energije, ali neke namirnice zapravo će vam učiniti medveđu uslugu - neke namirnice oboriće nivo energije i učiniti da se osećate umorno i pospano.

1. Beli hleb, testenina i pirinač
Žitarice su bogate ugljenim hidratima koje telo koristi kao izvor energije. Međutim procesirani ugljeni hidrati, poput onih u belom hlebu, testenini ili pirinču zapravo mogu da izazovu više štete nego koristi kada je reč o nivou energije.

Prerađene žitarice sadrže niže nivoe vlakana i obično se vare i apsorbuju brže od celovitih. Nakon takvog obroka sledi brz porast nivoa šećera u krvi i insulina, nakon čega dolazi do pada energije. Nasuprot tome, celovite žitarice pomažu u regulisanju nivoa šećera u krvi i pomažu u održavanju energije tokom dana.

2. Kupovne pahuljice
Mnoge namirnice opterećene su dodanim šećerima koje, i ako se previše koriste obaraju nivo energije. I dok mnogi smatraju pahuljice zdravim izborom za doručak, vrlo često one sadrže vrlo malo vlakana, a velike količine šećera. Rešenje? Zobena kaša ili domaći miks pahuljica i voća.

3. Alkohol
Mnogi kažu da im koja čašica pre spavanja pomaže da lakše utonu u san. Iako ovo može zvučati pozitivno, nije nužno tako - alkohol može smanjiti kvalitet i trajanje sna, što dovodi do sve manje okrepljujućeg odmora. Čini se da male do umerene količine alkohola nemaju mnogo uticaj na kvalitet ili trajanje spavanja, već samo velike količine.

4. Kafa
Kada se konzumira umereno, kafa može imati pozitivne učinke. Kofein, stimulans prisutan u kafi, stvara kratkoročan porast energije i bolje funkcije mozga, na što se mnogi ljudi oslanjaju kada se osećaju umorno.
Međutim, redovna konzumacija kafe podstiče telo da stvori toleranciju, što će smanjiti njen učinak. Što je još važnije, redovno oslanjanje na kafu umesto na odgovarajuću isranu ili kvalitetan san s vremenom može iscrpeti zalihe energije.

5. Energetska pića
Energetska pića mogu pružiti kratkoročan porast nivoa energije. Međutim, visoki sadržaj šećera i kofeina mogu smanjiti trajanje i kvalitet sna i izazvati pad energije, ostavljajući vas iscrpljenim.

6. Pržena i brza hrana
Fast food obroci takođe mogu iscrpeti energiju jer su bogati mastima a siromašni vlaknima, što su dva činioca koji mogu da značajno uspore varenje. Sporije varenje može smanjiti i brzinu kojom hranjive materije, važne za podizanje nivoa energije, ulaze u telo i tako odloži porast energije koju očekujemo nakon obroka.

7. Niskokalorična hrana
Kada dođe vreme međuobroka, neke osobe izaberu niskokalorične verzije svoje omiljene hrane, verujući da su napravili zdraviji izbor. Međutim, ako u svoju israhnu uključite previše takvih namirnica, može doći do nedovoljnog unosa kalorija tokom dana, što može ozbiljno smanjiti nivo energije.Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem