KAKO IZBEĆI UJED STRŠLJENA

31.08.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 1436 | Autor: | 0

Stršljen napada ako ga ometate dok traži hranu ili ako se previše približite gnezduUbodi stršljena često se u poslednje vreme pojavljuju u vestima, a za one posebno osetljive ubod može da bude smrtonosan.

Stršljen obično napada iz dva razloga, a prvi je hrana koju traže u blizini ljudi. U ovom se slučaju radi o samoodbrani i drugi se stršljenovi se ne uključuju.

Ako stršljen sleti na vas, ostanite mirni jer će bilo kakvo mahanje rukama zasigurno rezultirati ubodom. Koliko god je stresno pričekajte dok sam ne odluči da odleti pa čak i ako vam se zavuče pod odeću.

Druga situacija vezuje se za petljanje ljudi oko gnezda stršljenova, koje ponekad grade na nama nezgodnim mestima, poput onih iznad prozora. Ako ste unutar tri metara od gnezda i slučajno ga ili namerno narušite, napašće vas ceo roj.

Stršljenovii ispuštaju hemijska jedinjenja - feromone koji su alarm ostalim da su napadnuti.

Kako biste izbegli ubod stršljena pokušajte da se pridržavate sledećih saveta:

Pripazite da su vam ruke i lice uvek čisti.

U slučaju da ste na izletu i jedete van kuće pazite da vam hrana i sokovi nikada nisu na rukama ili na licu. Stršljenove privlači slatka hrana i pića, naročito džemovi, sladoled i voćni sok.

Kada znate da ćete jesti van kuće, uvek nosite vlažne maramice sa sobom.

Zaboravite na parfeme. Kao i hrana, parfemi i mirisni sprejevi za telo i kosu privlače stršljenove.

Sklonite se od mesta gde "zuji".

Nemojte se približaati mestu na kojem ste uočili pčele ili stršljenove. Moguće je da u blizini imaju gnezdo ili da stršljenovi sakupljaju ostatke hrane. Iako ih ne napadate, stršljenovi mogu da osete da su ugroženi, i tada će vas sigurno napasti.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem