REŠENJE ZA PSORIJAZU: MEDITERANSKA ISHRANA

29.08.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 440 | Autor: | 0

Francuski istraživači tvrde da što se pacijet zdravije hrani, simptomi ove bolesti postaju sve blaži


Zbog protuupalnih dejstava, mediteranska ishrana mogla bi biti ključna u obuzdavanju psorijaze, sugeriše tim francuskih naučnika.
Istraživanje koje je obuhvatilo više od 3.500 pacijenata sa psorijazom u Francuskoj pokazalo je da, što je njihova ishrana zdravija, to su simptomi manje ozbiljni, prenosi portal WebMD. Konkretno, što se pojedinac više pridržava mediteranske ishrane, to je veća verovatnoća da će simptomi psorijaze biti „pitomiji“, napomenuli su francuski istraživači.

Mediteranska ishrana smatra se jednom od najzdravijih na svetu, a karakteriše je obilje voća, povrća, celovitih žitarica, ribe, maslinovog ulja i orašastih plodova, uz umerenu konzumaciju crvenog mesa, mlečnih proizvoda i alkohola. Novo istraživanje pokazuje da ovakav režim ishrane može pomoći u borbi protiv nekih poremećaja imunološkog sistema kao što je psorijaza.

Novo istraživanje uključilo je oko 36.000 ispitanika, među kojima je više od 3.500 imalo neki oblik psorijaze, navodi dr Seline Fan, vođa tima iz Bolnice Mondor u Francuskoj. Zavisno od toga koliko su se pridržavali pravila mediteranske ishrane, ispitanici su podeljeni u tri grupe, pri čemu je grupa koja se najviše pridržavala mediteranske ishrane imala manju vervatnoću od razvoja ozbiljnijih simptoma.

Postoje naznake da se psorijaza može povezati sa stalnom upalom u telu, a ako se ovo otkriće potvrdi daljnjim istraživanjima, moglo bi dovesti do značajne promene u načinu na koji tretiramo psorijazu. Oboleli bi mogli značajno ublažiti simptome psorijaze veoma jednostavno - kroz promenu ishrane.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD :

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD :

 • Brankova 16 ,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net