GENETSKI MODIFIKOVANI ORGANIZMI

23.08.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 915 | Autor: | 0

Šta je GM hrana i kako je prepoznati?


GMO je biljni ili životnjiski organizam kojem su pri uzgoju, metodom genetskog inženjeringa, uneti geni nekog drugog organizma. Glavni cilj je veći prinos, tako da je proizvodnja ovakve hrane usresređena najviše na useve koji donose profit. Najčešće modifikovani organizmi su soja, kukuruz, uljana repa, paradajz. Godine 1994. je proizvedena prva genetski modifikovana biljka, a to je paradajz.
Biljka ovakog sastava u sebi sadrži gen koji je otrov za insekte koji uništavaju useve, ali problem je što takva biljka sadrži i gen koji ubija pčele i leptire, čime se narušava ekološki sistem.
Još jedan problem kod ovakve hrane je, što je seme patentirano na ovaj način u vlasništvu firmi koje rade genetski inženjering. To znači da će poljoprivrednik morati svaki put da kupuje od tih korporacija seme genetski modifikovane hrane.
Proizvođači u Evropi su u obavezi da na svakom proizvodu, koji u sebi sadrži GMO istaknu upozorenje o tome, dok je u Kanadi i Americi označavanje GM hrane dobrovoljno. U Evropskoj uniji, šest država odobrava upotrebu GM hrane.

Industrija tvrdi da nove tehnike olakšavaju stvaranje organizama otpornih na sušu i bolesti, a istovremeno hranljivih. Protivnici kažu da će nekontrolisani razvoj dovesti prirodu i zdravlje ljudi u opasnost. Ističu da je uticaj GM hrane na zdravlje je veoma štetan jer ovakva hrana poveća rizik od pojave kancera, alergija, steriliteta, impotencije, dijabetesa, Alchajmerove bolesti… Sva istraživanja na ovu temu sprovedna su na životinjama. Na ovaj naćin ostavlja se prostor za manipulaciju kompanija koje proizvode takvu hranu, opravdavajući se da nije dokazano da je GM hrana štetna za ljude.

Skriveni kod koji pokazuje da je hrana GMO
GMO oznake na namirnicama
Obratite pažnju i na broj PLU (Product Lookup Number). Sam kod organske proizvodnje počinje sa brojem 9, dok konvencionalno odgajana hrana, u kojoj su korišćeni pesticidi i hemikalije, ima kod od četiri brojke. GM namirnice pak počinju sa brojem 8.
Za neke proizvode pak nemoguće je uvrditi laički da li su GMO. Ipak, stručnjaci u tom slučaju savetuju da biramo namirnice koje se retko genetski modifikuju kao što su plavi patlidžan, kivi, mango, kupus, avokado, grašak, grejpfrut, ananas, lubenice, pečurke , dinje i crni luk.
Uz ove namirnice, retko kada su GMO i: breskve, celer, jabuke, grožđe, nektarine, spanać, krastavci, paprika i ljuta paprika, borovnice, pomorandže, tikvice, višnje.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radno vreme
    radnim danima 10h-14h,
    subotom 8h-11h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem