JELOVINA, PEČURKE I MED OD MASLAČKA VRATILI SU ME U ŽIVOT

12.08.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 759 | Autor: | 0

Moja priča: nakon decenije borbe za život i operacija čak dva kancera, prvo na grlu a kasnije na plućima, Božo Kojović iz sela Gorice kod Bijelog Polja konačno može da odahne


Fizički izgled i radni elan Boža Kojovića, gorštaka iz planinskog sela Gorice u Opštini Bijelo Polje, ne odaje tragove borbe za život koja traje od 2004, kada mu je ustanovljen rak grla, kome je Božo, nakon što je čuo dijagnozu, objavio rat. I borba za život je počela.
Nakon tri godine dobio je najvažniju bitku u životu. Vratio se svakodnevnim obavezama, obnovili su se stari i otvorili novi planovi, trebalo je mnogo uraditi i nadoknaditi izgubljeno. Ali, 2011, suočio se još jednom sa opakom bolešću, ovog puta rak je napao pluća. Ni tada Božo nije poklekao, pa sada na svojim Goricama uživa u održavanju domaćinstva kojem je pridodao mali pogon za sušenje, ostavljanje u salamuru i preradu pečuraka.
Iako je više meseci osećao probleme prilikom gutanja i iskašljavanja, nije ni slutio da ga već odavno nagriza opasna i podmukla bolest. Za to je saznao prilikom pregleda kod dr Tomislava Jeremića u bjelopoljskoj Opštoj bolnici, prilikom kompletiranja zdrastvene dokumentacije zbog regulisanja penzije.
Umesto izveštaja dobio je uput za Odeljenje za plućne bolesti u Kliničko-bolničkom centru. Pregled kod dr Slavka Janjuševića potvrdio je sumnje da mu je tumor napao ždrelo. Usledila je operacija, nakon koje se sa petnaestak kilograma manje vratio kući. Sledio je dug i težak oporavak.

- Isposničkog, skoro zastrašujućeg izgleda, sa malo nade za oporavak, vratio sam se kući sa čvrstom odlukom da se borim do kraja. Nisam otišao u krevet, već sam tražio dodatne lekove. Obavestio sam se o karakteru bolesti i načinu lečenja, ne zaobilazeći ni narodne lekove - započinje priču Božo.
Osećaj straha i nemoći polako su ga napuštali, a nada je jačala.
- Prve atome snage iskoristio sam da odem u ribolov koji mi je bio jedna od najvećih ljubavi. Ostali ribolovci i drugovi sa čuđenjem su zurili u mene jer su videli čoveka-senku na kojem je visila odeća. Promenio sam način ishrane i krenuo da živim zdravim životom: Odbacio sam cigarete i alkohol i verovao u sebe, što preporučujem svima koji obole - poručuje Kojović.
Vodu za piće zamenio je surutkom i čajevima. Meso koje je ranije bilo nezaobilazni deo njegovog menija, zamenile su pečurke i soja, a večeru je gotovo izbacio.
Supruga Cica kaže da se život cele porodice promenio.

- Pokušali smo da mu olakšamo bolest i pomognemo tokom lečenja - dodaje ona.
Božo je jakom voljom, slušajući savete lekara i primenjujući narodne recepte, uspeo da savlada bolest i vrati se poslu. I kada je pomislio da je bolesti rekao zbogom, stigla je zastrašujuća vest - da boluje od raka pluća. U bolnici za plućne bolesti u Brezoviku dijagnostikovana mu je maligna vrsta raka dužine 3,5 cm. Operacija je bila urgentna i neizbežna. Zračak nade koju je video u hirurškom zahvatu, na određeno vreme otklonilo je otkrivanje uvećanih limfnih žlezdi (za koje se sumnjalo da su takođe maligne), što bi onemogućilo planiranu operaciju. Po nove dijagnoze morao je da putuje do Istanbula, potom do Brezovika i nazad do Podgorice. Na sreću, svi nalazi odagnali su sumnju da se radi o malignim limfnim čvorovima.
- Dok sam čekao rezultate biopsije u Brezoviku i patološke analize iz Podgorice, kao i one iz Istanbula, kod kuće sam pio narodne lekove, najčešće mlade cvetove jele, ubrane u proleće. Slagao sam red jele, red šećera u tegli i ostavljao nekoliko dana pored prozora da se sjedine, nakon čega sam dodavo domaći med i ostavljao pored prozora tridesetak dana, sve dok tečnost ne ispliva. Tada sam postao uveren da me rak ne može pobediti - saopštava Kojović.
Stvari je uzeo pod svoju kontrolu i počeo da živi „punim plućima”. Jelov sok, pomešan sa medom, omogućio mu je da bolje diše, nestala su svakodnevna gušenja.

- Osećaj da se suočavam sa teškom bolešću je slabio, a nada ponovo jačala, iako sam još uvek bio bolestan. Svako drugo veče posećivali su me lekari iz hitne pomoći zbog jakih bolova, ipak veru nisam gubio. Uz prepisane lekove koristio sam jelovinu, med od maslačka i druge narodne lekove. Osetio sam da mi se vraća snaga, pa sam pola godine nakon operacije počeo da zidam kuću. Iako sam osećao bolove, nisam posustajao.Vreme je počelo da radi za mene, bivao sam sve jači i jači - priča Kojović.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem