PLAVI PATLIDŽAN UBLAŽAVA REUMU, SMIRUJE OPEKOTINE

16.08.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 583 | Autor: | 0

Tradicionalna kineska medicina priznaje ovu biljku kao odlično sredstvo za lečenje gastritisa, kostobolje, reumePatlidžan (lat. Solanum melongena) potiče iz Indije gde je u upotrebi već 3000 godina. Iz Indije se njegov uzgoj najpre proširio na istok Azije, u Kinu i Japan. U 14. veku počeo se uzgajati na području južne Evrope, a u 16. veka raste popularnost i u srednjoevropskim zemljama.

Patlidžan se u pojedinim zemljama primenjuje i u medicinske svrhe. Tradicionalna kineska medicina priznaje ovu biljku kao odlično sredstvo za lečenje gastritisa, kostobolje, reume, opekotina kože pa čak i raka. U Nigeriji patlidžan se spolja se primenjuje protiv reume i išijasa, hemoroida i grčeva u mišićima. U tradicionalnoj kineskoj medicini osušeni listovi i plodovi patlidžana koriste se protiv bolova, kostobolje, neuralgija, gastritisa, raka želuca i alkoholizma, a izvana protiv reume, crvenila kože i opekotina.

U mnogim istočnim kulturama vrlo je cenjen čaj od sveže ili osušene kore patlidžana.

Čaj i tinktura najčešće se pripremaju od sveže kore, premda se može koristiti i osušena. Za kasniju upotrebu, usitnjenu koru patlidžana s malo mesa treba osušiti na prozračnom i senovitom mjestu, a potom čuvati na suvom i hladnom mjestu u papirnatim ili platnenim vrećicama.

Listovi patlidžana najčešće se koriste kao oblog koji hladi i ublažava upale, a u narodnoj medicini mnogih istočnih zemalja od osušenih listova patlidžana priprema se čaj.

Pomaže u kontroli dijabetesa
Istraživanja su potvrdila da ishrana bogata ovim povrćem ide u prilog regulaciji nivoa šećera u krvi, a jedan od razloga je visok udeo vlakana.

Reguliše i telesnu težinu
Patlidžan je povrće sa niskim sadržajem ugljenih hidrata, ne sadrži masti i ima svega 20 kalorija po komadu. Bogat je vlaknima zbog čega doprinosi osećaju sitosti. Prema nekim istraživanjima klorogenična kiselina prisutna u plodu delotvorno doprinosi smanjenju masnih naslaga.

Ublažava uznemiren stomak
Gorke materije u patlidžanu zaslužne su za suzbijanje grčeva želuca te ostalih želudačanih i crevnih tegoba.
Plodovi patlidžana bogati su vlaknima koja štite probavni trakt i pomažu u održavanju funkcionalnosti i zdravlja sistema za varenje.

Reguliše holesterol
Klorogenična kiselina učestvuje u snižavanju nivoa LDL (lošeg) holesterola kao i u povećavanju HDL (dobrog) holesterola.

Antikancerogeno dejstvo

Prema istraživanjima, nasunin, antioksidans prisutan u kori patlidžana ima snažnu ulogu u prevenciji i širenju raka. Studija objavljena 2005. godine u časopisu "Journal of Agricultural and Food Chemistry" potvrđuje da nasunin delotvorno sprečava proces angiogeneze (razvoj novih krvnih sudova iz postojećih) i tako pomaže u suzbijanju širenja tumorskih ćelija.

Štiti od virusa
Stručnjaci potvrđuju da patlidžan, zahvaljujući antivirusnim svojstvima može biti od velike koristi u prevenciji i lečenju mnogobrojnih bolesti izazvanih virusima.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem