ALKALIZUJTE SE MEDOM

07.08.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 4095 | Autor: | 0

Iako je po svom sastavu kisela namirnica, zahvaljujući mineralima i enzimima, med u organizmu deluje alkalno


Savremena medicina stoji čvrsto na stanovištu da je hrana u želucu kisela, a hrana u crevima alkalna, bez obzira šta jedete, i da je urin jedina telesna izlučevina koja zaista menja kiselost, zavisno od hrane ili dodataka hrani, što je normalan metabolički proces, a promena kiselosti urina sama po sebi nije štetna za zdravlje. Ipak, ne možemo zatvoriti oči pred činjenicom da hemoterapija, kao i drugi, najčešće primenjivani lekovi u antikancerogenoj terapiji, do te mere zakisele telo da organizam – kako bi ih neutralizovao – mora da posegne za alkalnim rezervama organizma i da pri tom žrtvuje esencijalne minerale (Ca, Mg, K) ugrađene u kosti, zube, udove, nokte, kosu, pa nam tako postaju jasnije neke neprijatne nuspojave.

Naš organizam se trudi da održava pH u krvi u rasponu od 7,35 do 7,45. Ali, da bi se videlo da li je hrana kisela ili alkalna, nije važna pH vrednost namirnice, već kako deluje na organizam.

Vrednost meda je od 3,2 do 4,5, ali ta kiselost je dobro zamaskirana. Organske kiseline u medu (glukonska, mravlja, sirćetna, jabučna, limunska, ćilibarna i mlečna) ne samo da mu upotpunjuju ukus, već imaju uticaj i na njegovu mikrobiološku stabilnost. Većina kiselina u medu dolazi iz pčelinjih usnih žlezda, a tek manji deo iz biljaka. U ustima med povuče u sebe vlagu i rastopi se. Ako je hrana dobro natopljena pljuvačkom i ako su uslovi u sredini povoljni – blago alkalni, enzim ptialin nastaviće delovanje u želucu još nekoliko sati, gde će probavu na sebe preuzeti želudačni sokovi koji po potrebi – zavisno od vrste unete hrane – menjaju svoj hemijski sastav.

Šta da izbegavate, a šta da forsirate
U hranu koja zakiseli naš organizam spadaju: meso i proizvodi životinjskog porekla, rafinisana so, rafinisano brašno i njegovi derivati, hleb, margarin, sva industrijski prerađena i konzervisana hrana koja sadrži konzervanse, veštačke boje, arome, stabilizatore i slično. Naše telo mogu da zakisele i gazirana pića, slatkiši, fast fud, kofein (više od tri kafe dnevno), alkohol, duvan i veliki broj sintetičkih lekova, posebno antibiotici. Kiselosti organizma pogoduju i sedelački način života, stres i čitav niz drugih uzročnika koje inače smatramo uzroka raznih zdravstvenih poremećaja i oboljenja.
U hranu koja alkalizuje naš organizam ulazi sve sirovo povrće i voće, maslinovo ulje, bademi, lan, proso i - med! Ako u organizam ne unosimo dovoljno vode, slaba je razmena ćelijske tečnosti i toksini se predugo zadržavaju u telu, pa je preporuka da uvek budemo dobro napojeni. Uzrok taloženja toksina u organizmu je i preterano uživanje u koncentrisanim namirnicama sa kiselim svojstvima i nedovoljan unos alkalnih namirnica i namirnica sa velikim procentom vode, što dovodi do acidoze koja se manifestuje manjkom energije, urušavanjem zdravlja i gojaznošću. Nutricionisti naklonjeni ovoj teoriji kažu da bi idealan unos u organizmu trebalo da iznosi 60% alkalne, a 40% kisele hrane. Obolelima od karcinoma savetuju da što više alkalizuju organizam, što će postići pravilno izbalansiranom hranom i pićem (i do 80% alkalne hrane), dodatnim unosom hlorofila iz zelenog bilja i izbegavanjem stresa.

I još pogledajte:

MED OD DETELINE

1999 RSD

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem