ALARMANTNO: RASTUĆE TEMPERATURE IZAZVAĆE PORAST BROJA SMRTNIH SLUČAJEVA

04.08.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 598 | Autor: | 0

Ako države ne pomognu lokalnim zajednicama, stopa smrtnosti porašće do 2000 posto


Temperature zbog globalnog zagrevenja postaju sve više, i dovešće do dramatičnog porasta broja smrtnih slučajeva povezanih s toplotnim talasima ukoliko vlade ne pomognu lokalnim zajednicama da se adaptiraju na klimatske promene. Ovo alarmantno upozorenje stiže od australijskih naučnika.
Studija objavljena u naučnom žurnalu PLOS Medicine pokazuje da bi globalno zagrevanje "moglo dramatično da poveća stope mortaliteta povezane s toplotnim talasima" dok bi stopa smrtnosti mogla porasti i do 2.000 posto u nekim delovima sveta do 2080.

Studija dolazi u vreme dok se veći deo Evrope i delovi Azije i Severne Amerike bore s rekordnim temperaturama i posledicama toplotnih talasa, kao i šumskih požara.

"Budući toplotni talasi biće učestaliji, intenzivniji i trajaće mnogo duže", navodi u izjavi za javnost Jaming Guo, vodeći istraživač i pridruženi profesor na univerzitetu Monaš.

"Ukoliko ne pronađemo način da ublažimo klimatske promene i da pomognemo ljudima da se adaptiraju na toplotne talase, doći će do velikog povećanja broja smrtnih slučajeva povezanih s vrućinama, posebno u siromašnim zemljama širom Ekvatora", kazao je Guo.

Koautor istraživanja Antonio Gasparini izjavio da će "predviđene posledice biti značajno ublažene" ukoliko se vlade budu držale sporazuma o emisiji gasova sa efektima staklene bašte, dogovorenoj u okviru Pariskog sporazuma o klimi iz 2016.

Po najgorem scenariju studija predviđa da bi se broj smrtnih slučajeva povezanih s toplotnim talasima mogao povećati i do 2.000 posto u Kolumbiji između 2031. i 2080. u poređenju s periodom između 1971. i 2010.

Evropske zemlje i Sedinjene Države zabeležile bi manja povećanja takvog trenda.Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem