OD LJUBIMCA MOŽETE DA "POKUPITE" MENINGITIS

31.07.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 305 | Autor: | 0

Rezultati ankete Američkog kinološkog saveza pokazuju da 21 odsto vlasnika pasa redovno spava sa svojim ljubimcima


Da je preterano maženje sa kućnim ljubimcima može biti opasno, pokazuju rezultati istraživanja objavljeni u časopisu američkog Centara za kontrolu bolesti Emerging Infectious Diseases.

Neki vlasnici ljubimaca spavaju sa svojim životinjama, ali te životinje, kako navode stručnjaci, u okruženje mogu da donesu širok spektar zoonotskih patogena, koji su uzročnici mnogih bolesti.

Verovatnoća da se dobije neko oboljenje zato što delite krevet sa ljubimcem, retka je, navodi se u istraživanju. Autori ipak upozoravaju da bi deca i osobe oslabljenog imuniteta trebalo da budu svesni rizika.

Autori su u istraživanju naveli neke slučajeve u kojima su bolesti kod ljudi povezane sa činjenicom da su životinjama vlasnici dozvoljavali da spavaju u istom krevetu sa njima ili su ih ljubili.

Oni su naveli primer novorođenčeta koje je dobilo meningitis nakon što je diralo mačku. Takođe i 44-godišnja žena je obolela od meningitisa, a priznala je da je redovno ljubila svog psa i čak mu davala hranu iz svojih usta.

Rezultati ankete Američkog kinološkog saveza pokazuju da 21 odsto vlasnika pasa redovno spava sa svojim ljubimcima.

“Sve je stvar zdravog razuma”, kažu autori istraživanja, koji dodaju da nikad nisu rekli da je loše da kućni ljubimac boravi u spavaćoj sobi, već žele samo da upozore vlasnike da spavanje sa ljubimcima u istom krevetu može da ima posledice.Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem