AVOKADO - PREVENCIJA DIJABETESA 2

28.07.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 529 | Autor: | 0

Meso avokada, seme, ljuska i lišće deluju na gojaznost, visok holesterol, krvni pritisak i šećer


Novo istraživanje utvrdilo je pozitivno delovanje avokada u ublažavanju svih komponenti metaboličkog sindroma koji podrazumeva niz povezanih problema: gojaznost, povišen šećer, holesterol i krvni pritisak.
Metabolički sindrom nesumnjivo je bolest savremenog načina života. Odlikuje se nizom negativnih promena u organizmu. Kad se jednom pojave, ove promene povećavaju rizik od dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih oboljenja. Ipak, jednostavno rešenje ukazalo se nakon istraživanja čiji su rezultati objavljeni u magazinu Phytotherapy Research.
Istraživači Džamšid Tabespor, Bibi Marjan Razavi i Hosein Hoseinadeh pregledali su veliki broj postojećih istraživanja koja su se bavila zdravstvenim delovanjem avokada i utvrdili da sva potvrđuju njegovo pozitivno dejstvo na metabolički sindrom. Posebno blagotvorno avokado deluje na profil lipida, menjajući u pozitivnom pravcu LDL (“loš”) holesterol, HDL (“dobar”) holesterol, trigliceride, ukupni holesterol i fosfolipide.
Pri tome, meso avokada, seme, ljuska i lišće imaju različite efekta ne razne komponente metaboličkog sindroma.
“Avokado je dobro poznat kao izvor karotinoida, minerala, fenola, vitamina i masnih kiselina. Znatan broj proučavanja demonstrirao je svojstva avokada da snižava lipide, krvni pritisak, zatim njegova antidijabetička svojstva, delovanje protiv gojaznosti, antitrombotička svojstva, antiaterosklerotička svojstva, kao i zaštitno delovanje na srce”, napisali su autori ove studije koja je nedavno objavljena u časopisu Phytotherapy Research.

I još pogledajte:

ULJE AVOKADA

945 RSD

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net