KOJE VOĆE NAJBOLJE IDE UZ MED

25.07.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 2307 | Autor: | 0

Slušajte savete pčelara i napravite sami omiljenu kombinaciju: u med dodajte aroniju, orahe, suve kajsije ili smokve


Dok se u Srbiji po glavi stanovnika prosečno potroši svega 300 do 600 grama meda godišnje, u zemljama Evrope to je mnogo više.
Potrošnja i navika konzumiranja meda ili drugih pčelinjih proizvoda kod nas nije značajna, pa se mnogi pčelari dovijaju na razne načine kako bi ovu hranu i lek približili kupcima.
- Danas je sve teže prodati med kao med, pa se javila potreba za proširenjem palete proizvoda. Potrošačima je potrebno ponuditi nešto drugačije i novije proizvode u kojima će oni pored meda osetiti još neke ukuse, pa će im to stvoriti naviku da koriste i med. Moramo da zadovoljimo i one zahtevnije potrošače, pa zato nudimo različito voće: aroniju u medu, zatim orah, indijski orah, suve šljive u medu. Sve je to malo drugačije u odnosu na osnovnu paletu pčelinjih proizvoda – kažu pčelari i nastavljaju:
- Jedna od izuzetno dobrih poslastica su suve šljive u medu. Suva šljiva je bogata kalijumom i beta karotenom, pa u kombinaciji sa medom poboljšava rad organizma. Međutim, problem je što ona ne može da se čuva duži vremenski period, jer su suve šljive na tržištu nedovljno suve i imaju veći procenat vode a med upija vodu i može da dođe do fermentacije. Ovaj proizvod ne može da stoji više od dva meseca.
Zbog toga nabavljaju samo suvo voće koje je dovoljno suvo, pa tako sa medom, pored suvih šljiva, pčelari kombinuju i aroniju, orah, indijski orah, brusnicu.
Aronija, koja je bogata vitaminima, sa medom deluje protiv kancera, poboljšava cirkulaciju krvi, leči urinarne infekcije, upalu prostate i poboljšava rad jetre. Kombinacija oraha i meda odvajkada je poznata u narodnoj medicini, a indijski orah, kao afrodizijak, predstavlja naročitu poslasticu kada se jede zajedno sa medom.
Ipak, koje to voće najbolje ide uz med?
Pčelari kažu da je to upravo kombinacija više vrsta voća u medu:
- Proizvod trinaest vrsta voća u medu je natraženiji iz palete voća u medu, jer nutritivno ima najviše sastojaka u sebi – najviše vitamina, minerala koji se unose u organizam i pregršt ukusa na jednom mestu. U ovom proizvodu ima od oligoelemenata, omega 3 masnih kiselina do raznoraznih vitamina, a med i suvo voće su prirodni šećeri, te je sve potpuno drugačije u odnosu na ono što postoji na rafovima u megamarketima.
Osim što u ovo m proizvodu ima badema, lešnika, oraha, tu su i suva kajsija, smokva, suvo grožđe, ali i kandirana papaja i ananas. Do broja trinaest došli su jednostavnom probom – voće koje može da se slaže jedno sa drugim.
- Žvakanjem voća unose se zdrave materije i nikako ga ne treba gutati odmah. Potrebno je sve pčelinje proizvode što duže držati u ustima, pa tek onda progutati – savetuju pčelari.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radno vreme
    radnim danima 10h-14h,
    subotom 8h-11h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem