TIKVICE ODRŽAVAJU VITKU LINIJU, POBOLJŠAVAJU KONCENTRACIJU, SMIRUJU NERVE

16.07.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 343 | Autor: | 0

Mogu se jesti i sirove i kuvane, poboljšavaju probavu, štite od karcinoma, semenke snižavaju visok pritisak


Tikvice se uz paradajz i krastavac smatraju najomiljenijim letnjim povrćem. Njihova glavna prednost je u tome što su vrlo hranljive, a sadrže jako malo kalorija. Osim što održavaju liniju vitkom, poboljšavaju koncentraciju, smiruju nerve, jačaju mišiće i srce.
Hranljive tikvice blagotvorno deluju i na probavu, oslobađajući telo viška vode i štetnih materija. Iako imaju manje vode od krastavca, sadrže više vitamina i minerala.
Bogate su vitaminom C, magnezijumom, manganom, kalijumom i folnom kiselinom, a povoljno deluju na kardiovaskularni sistem, jer sprečavaju taloženje holesterola i čiste vene. Poznato je da je magnezijum važan za sprečavanje srčanog i moždanog udara, kalijum reguliše krvni pritisak, a vitamin C smanjuje rizik od arteroskleroze. Osim toga, folna kiselina štiti ćelije creva od karcinoma, a vlakna pospešuju izbacivanje toksina. Ipak, tikvice sadrže i oksalate pa se ne preporučuju onima koji imaju bubrežne ili probleme sa bešikom.
Malo je poznato da tikvice mogu da doprinesu lečenju astme i imaju jaka antiupalna svojstva pa pomažu i u sprečavanju paradentoze, ali koristi se i u borbi protiv drugih upala.
Semenke iz ovog povrća sprečavaju pojavu površinskih kapilara, a delotvorne su i u snižavanju visokog krvnog pritiska. Takođe, smatra se da umanjuju opasnost od pojave multiple skleroze.
Laboratorijska istraživanja utvrdila su da fitonutrijenti u soku tikvica imaju antikancerogena svojstva, jer sprečavaju mutaciju ćelija. Ekstrakti tikvica redukuju simptome benigne hipertrofije prostate, a taj učinak se pojačava u kombinaciji s drugim povrćem.
Deluju blagotvorno i na organe za varenje, jer podstiču pražnjenje creva, a time vrše detoksikaciju.
Tikvice se preporučuju u presnom i u kuvanom stanju.Tagovi:

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h

LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net