VEGANSKIM NAČINOM ISHRANE POBEDIO KRONOVU BOLEST

13.07.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 752 | Autor: | 0

Jovanu Caranu iz Zrenjanina lekari su dijagnostikovali neizlečivu bolest, ali on je danas zdrav mlad čovek


Počelo je sa bolovima u donjem delu stomaka, čestim odlascima u toalet i uobičajenim simptomima koji ukazuju da je nešto loše pojeo. Bar je tako mislio Jovan Caran i čekao da sve prođe. Međutim, ispostavilo se da ti simptomi nisu tako bezazleni jer je u jednom trenutku situacija bila toliko ozbiljna da nije mogao da ode čak ni do obližnje prodavnice.
- Pre dve godine sam primetio prve simptome. Bio sam uveren da je to reakcija na konzerviranu ribu koju sam pojeo, bar je tako izgledao. Mislio sam, zapravo, da je riba bila pokvarena i da će to brzo proći.
Da li su prošle tegobe?
- Ne, naprotiv, postalo je samo gore i gore. Bolovi, mučnine, česti odlasci u toalet, nedostatak apetita, nadutost stomaka... Ma, pravi pakao. Odjednom je sve krenulo kao grom iz vedra neba.
Šta ste uradili kada ste shvatili da tegobe ne prolaze?
- Otišao sam u jednu privatnu kliniku kod lekara. Nisam želeo da čekam jer su tegobe bile nepodnošljive. Lekar me je odmah uputio na kolonoskopiju i gastroskopiju.
Šta su rezultati pokazali?
- Pokazali su da imam Kronovu bolest. Kada sam pitao za uzrok, nisu znali da kažu šta je. Odmah su mi propisali terapiju i rekli da ću morati da je pijem do kraja života jer je bolest neizlečiva.
Koju terapiju ste dobili i da li ste je koristili?
- Dobio sam tri leka koje sam pio redovno dve nedelje, i oni je trebalo da smire moje stanje koje je u tom trenutku bilo nepodnošljivo.
Kakvo je Vaše stanje bilo u tom trenutku?
- Očajno! Nekim danima nisam mogao da ustanem iz kreveta koliko mi je bilo loše. Stalno bih trčao u toalet, trpeo bolove, nisam mogao ni na posao da odem. Bila mi je potrebna hitna i brza pomoć. Nije mi bilo uopšte lako, posebno zbog bolova koji su bili jaki i neprijatni. Čini mi se da mi je bilo još gore kada mi je rečeno da nikada neću moći da se izlečim. Zamislite samo da vam neko kaže da ćete do kraja života biti bolesni. Odjednom sve krene i kraja nema. To je za mene bio jak udarac, sa kojim nisam mogao da se pomirim.
Kada ste počeli opet da živite bez bolova?
- Prva drastična promena počela je kada sam promenio ishranu. Palo mi je napamet da ishrana možda ima važnu ulogu u svemu tome, s obzirom da je Kronova bolest bolest digestivnog trakta. Rešio sam da u potpunosti izbacim meso i testo, pa da vidim šta će se desiti. Već sutradan osećao sam se malo bolje. Bolovi su prestali posle nekoliko dana ishrane bez mesa i teških namirnica.
Kakve namirnice ste tada koristili?
- Sve je bilo bazirano na voću i povrću. Biljkama sam dao prednost. Ranije sam, na primer, pio čajeve samo kada sam bolestan, a danas ih pijem svakodnevno. Svakog jutra pravio bih smuti od voća. Samo čisto, sveže voće za doručak. Za ručak sam jeo pljeskavice od povrća, salate i razna veganska jela. Za večeru krompir-pire sa salatom ili samo smuti. Smanjio sam i količinu hrane koju unosim, ali i način na koji jedem. Nisam više jeo s nogu i pridržavao sam se da jedem u isto vreme.
Koliko Vam je to pomoglo?
- Mnogo brže od lekova. Inače, kada sam lekove izbacio i u potpunosti se oslonio na ishranu, nije bilo nekih promena nagore već je sve išlo nabolje. Kako sam počeo zdravo da se hranim, tako sam svakim danom osećao boljitak, što nije bio slučaj sa lekovima.
Kako se danas osećate i kako se hranite?
- Osećam se odlično, moj problem je rešen. Na ponovnom pregledu ustanovljeno je da nemam Kronovu bolest. Kako - nikome nije jasno. Doktori su bili začuđeni i zbunjeni. Odmah su mi ukinuli lekove i rekli da idem kući jer sam dobro. Važno je da sam sada zdrav. Nikakve bolove ne osećam. Veganskog načina ishrane se i danas pridržavam. Ne bih ga menjao jer sam vremenom shvatio da mi u potpunosti odgovara. Nekako je moj organizam drugačiji od kada se tako hranim. Imam više volje, želje i ne osećam nikakve bolove, što je najvažnije. Moram da kažem da su mi doktori rekli da je ova bolest neizlečiva, ali, posle svega, mislim da ništa nije neizlečivo.
M. Vidojković
Izvor: časopis Magično bilje

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem