ZAŠTO ŽENE TREBA ŠTO VIŠE DA JEDU INTEGRALNU KUVANU PŠENICU

08.07.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 2172 | Autor: | 0

Vitka linija, prevencija kancera, bolji rad organa za varenje, ublažavanje upala... puno je razloga da belo brašno zamenite pšenicom


Ukoliko je obrađena na prvi način, pšenica kao najvažnija i najčešće korišćena žitarica na svetu svakako ne treba da izostaje sa naših trpeza!
Skuvana integralna pšenica je izvrstan izvor hranljivih sastojaka, posebno zbog hranljivih vlakana i minerala. Ona obezbeđuje korisne materije za ljudski organizam.
U jednoj šolji kuvane pšenice ima 151 kalorija, 8,19 g hranljivih vlakana, 58 g magnezijuma,11,1 g mangana, 0,09 g triptofana.

Prevencija raka
Kuvana pšenica sadrži lignane, fitonutritijente koji imaju antikancerogeno dejstvo, a naučna istraživanja navode da ovo posebno važi za kancer dojke. Jedna studija je pokazala da konzumacija male doze integralnih pšeničnih mekinja dnevno može da smanji koncentraciju žučne kiseline i bakterija u stolici, za koje se smatra da mogu da budu podstrekači karcinoma debelog creva.

Regulacija telesne težine
Upotreba integralne kuvane pšenice može da pomogne u regulisanju i održavanju telesne težine, jer sprečava pojavu metaboličkog sindroma - sakupljanja masti u predelu stomaka, a istovremeno pruža optimalnu količinu "dobrog" holesterola, triglicerida i održava krvni pritisak.

Lečenje hroničnih upala
Kuvana pšenica obiluje betainom, korisnim sastojkom koji igra važnu ulogu u ublažavanju hroničnih upalnih procesa.

Prirodni laksativ
Integralna pšenica, posebno mekinje, deluju kao prirodni laksativ, budući da su bogate biljnim vlaknima, fosforom i B vitaminima.

Zašto koristiti integralnu kuvanu pšenicu?
Integralna kuvana pšenica sadrži veliki udeo hranljivih materija koje sadrži i samo zrno ove žitarice. Za razliku od nje, sve druge prerađevine gube značajan deo korisnih sastojaka. Upravo zbog toga izbegava se pšenica u ishrani, najpre belo brašno i slični proizvodi.
Belo pšenično brašno minimalno koristi zdravlju, pošto se tokom prerade gubi više od 50% njene hranljive vrednosti. Ono je siromašno u vitaminima B kompleksa, vitaminom E, folnom kiselinom, fosforom, cinkom, vlaknima, gvožđem i svim drugim elementima.
Integralno pšenično brašno, naprotiv, sadrži sve ove sastojke. Zato se preporučuje da se umesto testenina od belog brašna koriste one od integralnog pšeničnog brašna.

Priprema kuvane pšenice
Poput drugih žitarica i pojedinih mahunarki, pšenica se najbolje sprema kada se preko noći potopi u vodu. Nakon toga se procedi i kuva.
Količina vode za kuvanje treba da bude u nivou četiri prsta iznad pšenice. Kuva se oko pola sata do četrdeset minuta na tihoj vatri, da polako vri. Gotova kuvana pšenica može da se koristi i kao poslastica i kao deo obroka.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem