DOBAR NAČIN DA HIDRIRATE ORGANIZAM: KISELA VODA

06.07.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 703 | Autor: | 0

Razbijen mit o štetnosti gazirane vode

Ako ste žedni, slobodno popijte kiselu vodu, nećete izvući kalcijum iz kostiju, bićete duže siti, a telu ćete nadoknaditi izgubljenu tečnost.
Ljubitelji gazirane vode mogu da odahnu, jer nema razloga da brinu za svoje zdravlje. Postoji mnogo mitova u vezi gazirane vode, da ,,izvlači” kalcijum iz kostiju, da uništava zubnu gleđ. Šta je od toga istina?
Ako volite gaziranu vodu, ne postoji nijedan razlog koji bi vas sprečio da da uživate u njoj. Gazirana voda je voda bez kalorija i šećera, odlična zamena za gazirana pića koja sadrže šećer a naročito je dobra ako se pije na prazan stomak jer stvara osećaj sitosti.
Nemate razloga da brinete za zubnu gleđ. Studija objavljena u časopisu Journal of Oral Rehabilitation, dokazuje da je rizik za zubnu gleđ 100 puta manji kod gazirane vode nego kod ostalih bezalkoholnih pića.

Takođe, istraživači u Centru za Osteroporozu Krajston univerziteta, SAD, dokazali su da gazirana voda nema negativan uticaj na ljudske kosti za razliku od nekih gaziranih pića koja smanjuju gustinu kostiju u ženskim kukovima. Otkriveno je da smanjena prosečna gustina kostiju samo kod žena koje su pile 3 puta nedeljno slatke gazirane napitke.

Svi stručnjaci se slažu da je gazirana voda bezopasna dokle god kroz ishranu unosimo dovoljno kalcijuma. Dokazano je da ljudi koji je piju imaju manje problema sa viškom kilograma, jer im mehurići stvaraju osećaj sitosti. Bez obzira na mehuriće, jedan deo dnevne preporučene količine tečnosti možete zameniti gaziranom vodom. Jedino ograničenje pijenja gazirane vode, postoji kod ososba koje pate od sindroma nadraženog creva ili zapaljenske crevne bolesti.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem