KOSA JE POČELA DA SEDI? NEDOSTAJE VAM B12!

30.06.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 2102 | Autor: | 0

Iako genetika igra važnu ulogu, bele vlasi u ranom dobu mogu biti rezultat loše ishrane, pušenja i stresa


Seda kosa nije učestala pojava kod žena u dvadesetim i tridesetim, pa je sasvim normalno što se žene zaprepaste kada u ranom dobu primete prve bele vlasi. Rešenje je u hrani, jedite meso, cveklu, pivski kvasac, lešnik i susam.
Nažalost, ovaj fenomen je sve češći, a dešava se iz nekoliko razloga.
“Kosa sedi zbog nedostatka melanina, pigmenta u folikulima dlake”, objašnjava profesor dermatologije Geri Goldenberg.
Folikuli još uvek imaju normalan broj melanocita, ćelija koje čine pigment, ali ove ćelije vremenom prestaju da rade, pa se kosa pretvara u sivu ili belu.
“Genetika igra značajnu ulogu. Ako su vaši roditelji rano osedeli, verovatno ćete i vi, i tu ništa ne može da se uradi”, kaže dermatolog Džošua Zajhner.
Ali, ako niko u vašoj porodici nije rano osedio, moguće je da vaša kosa beli iz sledeća tri razloga:

Pušenje
“Ovo može da bude povezano sa deficitom nutrijenata koje stvara nikotin, ili druge loše životne navike. Takođe, moguće je da slobodni radikali oštećuju folikule dlake i izazivaju preranu pojavu sedih”, otkriva Goldenberg i savetuje prestanak pušenja kao najbolju terapiju.

Nedostatak vitamina B12
“Deficit vitamina B12 povezan je sa ranom pojavom sedih”, ističe Goldenberg. Stručnjaci nisu sigurni zbog čega je to tako, ali je veza već dokazana. Ipak, pre nego što navalite na suplemente, proverite nivo vitamina B12.

Namirnice bogate vitaminom B12
Osnovni izvori vitamina B12 jesu proizvodi životinjskog porekla, govedina i svinjetina, jetra, bubrezi, srce i mišići, gde bakterije proizvode ovaj vitamin. Jaja i riba su takođe jako dobri izvori, kao i sve namirnice koje sadrže mlečnu kiselinu. Međutim, ovog vitamina ima i u hrani biljnog porekla, ali u manjim količinama. Vegetarijancima se kao dopuna preporučuje ishrana bogata žitaricama, sojinim produktima i pivskim kvascem jer se kod njih često manifestuje nedostatak vitamina b12, upravo zbog specifične biljne ishrane. Takođe, ovaj vitamin se u manjim količinama nalazi u cvekli, pojedinim vrstama žitarica (naročito njihovim klicama), susamu, lešniku, soji, morskim algama… Dobar izvor vitamina B12 jeste i kiseli kupus, i sve namirnice koje sadrže mlečnu kiselinu, poput povrća iz turšije. Preporučena dnevna doza za odrasle iznosi maksimalno tri mikrograma. Ukoliko uzmete više, nema razloga za strah i paniku, jer prevelika količina ovog vitamina ne izaziva hipervitaminozu, budući da je B12 rastvorljiv u vodi, pa se u organizmu ne stvaraju velike zalihe. Osim toga, probavni trakt ga ne upija dobro, pa u organizmu deluje pomoću kalcijuma. Ukoliko se pravilno hranite deficit i nedostatak vitamina B12 čete nadomestiti na najbolji mogući način, bez potrebe za ikakvim medikamentom.

Stres
Česta izloženost stresu čini da kosa rano osedi.
“Iako nema direktne veze, stres povećava nivo kortizola, koji povećava broj slobodnih radikala, i oštećuje folikule i ćelije koje stvaraju pigment u vlasima”, kaže dermatolog Goldenberg.
Na veliku žalost, Goldenberg tvrdi da kosa koja je jednom osedela više nikad ne može da vrati prirodnu boju, ali savetuje da preduzmete sve korake da vam cela kosa ne bi ubrzo postala bela. Naravno, ako nije u pitanju genetika – tu rešenje, osim farbanja, ne postoji.Tagovi:

I još pogledajte:

B12 NEURO MAX

950 RSD

MULTI B COMPLEX

290 RSD

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem