ULJE I MASLAC NE ZAGREVAJTE U TIGANJU!

01.07.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 412 | Autor: | 0

Za savršeno kuvanje potrebno je da znate da koristite četiri elementa: so, masnoću, kiselinu i toplotu


So, masnoća, kiselina i toplota četiri su stavke na koje se, po mišljenju autorke i neobičnog kuvara Samin Nosrat, svodi kuvanje ukusne hrane.

- Kad usavršite svoje znanje o ova četiri faktora, oslobodićete se strogog praćenja recepata i dobiti veću slobodu u pripremi jela - znaćete da skuvate ukusan obrok i odi ostataka iz frižidera – kaže Nosrat i dodaje:
- Ne brinite o tome koliko soli dodajete jelu, jer ćete je svakako staviti manje nego da ste jelo koje pripremate kupili u prodavnici. Ne bojte se da dodate so u vodu u kojoj ćete kuvati povrće, jer će većina ionako završiti u odvodu, a bolje ćete sačuvati nutrijente.
Masnoća je esencijalan izvor energije, a pomaže i u apsorpciji važnih nutrijenata iz hrane.
Osim toga, svakoj hrani će dodati još ukusa i uticati na teksturu.

Nosrat upozorava da bi trebalo dobro zagrejati tiganj pre nego što u njega dodamo ulje, jer će u suprotnom ulje ‘upiti’ štetne hemikalije iz tiganja i uništiti ukus hrane.
Kiselina podiže ukus i pokreće hemijske reakcije koje mogu promeniti boju i teksturu hrane.
Koristite so kako biste naglasili ukus hrane, masnoću kako biste ga održali, a kiselinu kako biste uravnotežili ukuse - dodaje Nosrat.

- Naučite da uskladite sveže začinsko bilje sa suvim začinima u aromatičnim bazama i ukrasima poput emulzija kako biste dobili više dimenzija istog ukusa u jelu - savetuje Nosrat. Emulzije su odlične za obogaćivanje hrane koja je preobična ili nedovoljno začinjena.
One mogu biti izvori masnoće, poput maslaca, majoneza i drugih umaka na bazi ulja, ili kiseline, poput dresinga na bazi sirćeta. Možete koristiti već gotove ili ih pripremiti sami, a već jedna kašičica biće dovoljna za veliku promenu.

- Probajte jelo nekoliko puta tokom pripreme kako biste se uverili da je ukus onakav kakav želite da bude. I ne bojte se igre sa začinima - kaže i dodaje:
- Prestanite da se pridržavate tačnih mera koje vam nameću recepti. Koristite prste kako biste začinili hranu i dobili osećaj koliko soli morate staviti da biste dobili željeni rezultat. Tako ćete lakše usvojiti rutinu začinjavanja jela, jer nije svaki prstohvat isti. Toplota, kao poslednji važan element kuvanja, mora biti prilagođena namirnicama koje pripremate kako biste dobili što bolji ukus.

Tagovi:

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem