OPERACIJA KRAJNIKA NARUŠAVA IMUNITET

26.06.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 229 | Autor: | 0

Rutinska intervencija sprovedena u detinjstvu, odraziće se na zdralje odrasle osobe, jer će povećati rizik od alergij, astme i upale pluća


Iako se operacija krajnika (tonzilektomija) i operacija trećeg krajnika (adenoidektomija) smatraju rutinskim operacijama bez posledica, rezultati dugogodišnje studije objavljeni u časopisu JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery, pokazali su da posledice postoje.

Tim naučnika sa Univerziteta u Melburnu proučavao je medicinske podatke čak 1,2 miliona Danaca čije je zdravlje praćeno od rođenja do desete i tridesete godine.

Tokom istraživanja otkrili su da deca kojoj su krajnici izvađeni do devete godine života, u kasnijim godina tri puta češće oboljevaju od alergija ili astme, gripa i upale pluća. Deca kojoj je izvađen treći krajnik dva puta češće su obolevala od navedenih bolesti, kao i od konjunktivitisa i opstruktivne bolesti pluća.
Zato naučnici preporučuju da se vađenje krajnika izbegava kada god su moguće druge opcije lečenja, a ako je operacija neizbežna, tada bi lekari trebalo da je odlože što duže, kako bi se bolje razvio imunitet deteta.

“Sva tri krajnika su deo limfnog sistema ii igraju bitnu ulogu u normalnom razvoju imuniteta i prepoznavanju patogena tokom detinjstva, pa i ne čudi što njihovo uklanjanje onemogućava otkrivanje patogena i povećava rizik od respiratornih infekcija i zaraznih bolesti,” zaključak je istraživača.


Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radno vreme
  radnim danima 8h-20h,
  subotom 9h-15h
  nedeljom 9h-14h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radno vreme
  radnim danima 9h-18h
  subotom 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  radno vreme
  10h-22h radnim danima
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net