5 RAZLOGA ZA KAJSIJE, SPANAĆ I ŠARGAREPU

25.06.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 857 | Autor: | 0

Crveni narandžasti plodovi jačaju imunitet, čuvaju vid i kožu, sprečavaju ostoartritis, astmu, dobra su prevencija kancera

Telo iz hrane dobijen beta karoten pretvara u vitamin A samo u količini koja je organizmu potrebna.
Beta karoten je crveno-narandžasti pigment koji se nalazi u biljkama, voću i povrću, posebno onom šarenom. Ime dolazi od grčke reči „beta“ i latinske „carote“, što znači šargarepa.

Ljudsko telo pretvara beta karoten u vitamin A koji nam je potreban za zdravu kožu i sluznicu, i koji utiče na imunitet i poboljšava vid.

Iako beta karoten sam po sebi nije bitan nutrijent, vitamin A jeste.

Mnogi ljudi uzimaju beta karoten kao dodatak ishrani kako bi poboljšali zdravlje, ali i ten, a prednost prehrambenog beta karotena je što ga telo pretvara u vitamin A samo u onolikoj dozi koliko mu je potrebno. Višak vitamina A dovodi do trovanja, a visoki nivoi se pojavljuju ako konzumirate previše dodataka ishrani.

U hranu bogatu beta karotenom spadaju: šargarepa, kajsija, špargla, brokoli, kineski kupus, peršun, grejpfrut, začini (čili prah, origano, paprika), kelj, tikvica i slatki krompir. Ako redovno konzumirate hranu bogatu beta karotenom, nisu vam potrebni dodaci ishrani.

Postoji više načina na koje beta karoten može pomoći ljudskom zdravlju.
1. Kao i svi karotenoidi, beta karoten je antioksidans.
2. Podstiče stvaranje melanina i neutralizuje štetne slobodne radikale koji povećavaju negativan učinak sunčevih zraka.
3. Beta karoten smanjuje kognitivni pad. Oksidacijski stres je ključan uzrok kognitivnih poremećaja, a antioksidansi smanjuju njegovu pojavu.
4. Visok nivo beta karotena u krvi nadoknađuje neka oštećenja pluća izazvana slobodnim radikalima kiseonika.
5. Pomaže u sprečavanju brojnih bolesti poput osteoartritisa, astme, raka dojke i jajnika, očnih bolesti, oralne leukoplakije, plućnih bolesti i drugih i pomaže u održavanju fizičke aktivnosti i zdrave trudnoće.

Negativne posledice beta karotena su da reaguje s nekim lekovima tako što ometa njihovo delovanje, bilo da im smanjuje dejstvo, povećava ga ili ga menja. Lekovi koji se ne bi trebalo da se kombinuju sa beta karotenom su: statini, neki lekovi koji snižavaju holesterol i mineralno ulje za lečenje opstipacije.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 9h-20h
  subotom i nedeljom: 9h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem