EVO ZAŠTO VAM VIKEND PROLETI (KAO I ŽIVOT POSLE 30. GODINE)

21.06.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 793 | Autor: | 0

Potraga za novim aktivnostima i iskustvima, najbolji je način da malo „razvučete“ vreme


Ako sve o čemu mislite kada dođe ponedeljak jeste da je vikend brzo prošao, možda bi trebalo nešto da promenite. Ispostavilo se da je ključ za ispunjavajući vikend, koji se ne čini kao da je proleteo, je da potražite i radite nešto novo.

Prema Dejvidu Iglmanu, profesoru na Stanfordu i autoru knjige „The Brain: The Story of You“, potraga za novim aktivnostima i iskustvima, najbolji je način da malo „razvučete“ vreme. Vrlo je bitno šta vaš mozak shvata kao „novo“.
Kada provodite vreme radeći nešto vama nepoznato, mozak se fokusira više na skupljanje informacija povezanih s tom aktivnošću, stvarajući potpunije sećanje na iskustvo. Kada se prisećate tog iskustva ili situacije, imate utisak da imate (ili ste imali) više vremena.

Dakle, ako imate ustaljenu rutinu svakog vikenda, nećete mnogo pamtiti kako ste proveli svoje slobodne dane kada dođe ponedeljak jutro. Imate utisak kao da su dani odmora proleteli jer svom mozgu niste „dali“ nove informacije.

Iglman čak ističe da je vikend pun rutina nalik dugačkom, dosadnom letu – deluje kao večnost dok ste u vazduhu, ali čim sletite, praktično zaboravite celo to iskustvo. Isti je razlog zašto se čini da vreme sve brže protiče kako starimo.

Iglman objašnjava: „Kada ste mali, sve vam je novo i stvarate nove uspomene na to. Zato kada se osvrnete na kraju školskog leta, čini vam se da je dugo trajalo jer pamtite sve i svašta, naučili ste da vozite bicikl, išli ste na more ili na selo, doživeli mnogo novih iskustava i videli nove stvari… Ali, kada ste stariji, kao da ste već videli sve obrasce.“

Srećom, potraga za nečim novim svakog vikenda nije tako teško kao što zvuči – ne morate baš skakati padobranom. Samo napravite planove koji nisu u okviru vaše „normalne rutine“.

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 9h-18h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  svim danima: 10h-22h
  Od 25.7 do 8.8. štand neće raditi zbog godišnjeg odmora
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem