8 NAČINA DA PROVERITE KVALITET HRANE

20.06.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 299 | Autor: | 0

Kako da utvrdite da li je piletina puna hormona, meso bajato, sir obogaćen biljnim mastima


Postoji mnoštvo metoda uz pomoć kojih možete da proverite kvalitet i svežinu namirnica koje koristite svakodnevno. Većina njih zahteva profesionalnu opremu i skupe analize. Ipak, postoje i lakši načii da proverite namirnice koje kupujete, i to kod kuće ili čak u prodavnici i na pijaci.

1. Piletina
Obratite pažnju na bele linije i tanak sloj masti na pilećim grudima. Ako ih uočite, to znači da je pile tretirano hormonima, kako bi što pre postiglo veliku težinu, a takva piletina nikako nije dobra za vaše zdravlje, piše “Fokus“.
Pored toga, obratite pažnju i na boju: ako je žućkasta, to znači da nije sveža. Sveža piletina je ružičasta i nije previše meka na dodir.

2. Zamrznuto voće i povrće
Proverite da li u kesu smrznutog voća ili povrća ima komadića leda, ukoliko ih ima, to znači da nije čuvana na pravi način.

3. Meso
Kada birate komad mesa, pritisnite ga prstima. Sveže meso treba da je dovoljno elastično, a vaši otisci odmah da nestanu.
Isecite veće parče na pola. Ako je meso tamno, ali ima svetle ivice, to znači da su mu dodati aditivi kako bi duže izgledalo sveže. Pređite papirnim ubrusom preko mesa. Ako je sveže, neće ostaviti previše vlage i krvi na ubrusu.

4. Tvrd sir
Lako možete uočiti da li sir sadrži biljne masti. Takav će se mrviti kada ga sečete (ovo ne važi za jako tvrde sireve, poput čedara) i osušiće se i imati pukotine ako ga ostavite otvorenog.
Ostavite malo sira na sobnoj temperaturi. Kvalitetan sir će postati mekši, ali ako se osuši i na njemu se pojave kapljice vode, bolje je da ga bacite.

5. Sladoled
Ostavite svoj omiljeni sladoled na sobnoj temperaturi. Ako sadrži biljne masti, duže će ostati zaleđen i na kraju će se pretvoriti u tečnost.
Sladoled dobrog kvaliteta će se pretvoriti u gustu belu kremastu masu.

6. Med
Lažni med se pri sipanju odmah razlije na površinu, dok je kvalitetan med gust.
Ako osetite ukus karamele, to znači da je med prethodno zagrevan, a ako je ukus presladak, to znači da sadrži beli šećer.

7. Pavlaka
Kako biste proverili da li pavlaka sadrži biljne masti, sipajte kašiku u čašu vruće vode. Ako je proizvod lošeg kvaliteta, raspašće se u bele grudvice, dok će se prava pavlaka potpuno rastvoriti, atečnost postati homogena.

8. Sveži začini
Uzmimo mirođiju za primer. Ako listovi vise sa strane, to znači da je već uvela. Pored toga, ako je boja suviše tamna ili su grančice suviše duge, to znači da sadrži nitrate. Sveže začinsko bilje uvek je prirodno zelene boje.Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

  • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
    011/245-07-82
    radnim danima: 8h-20h,
    subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem