KAKO DA PREPOZNATE GMO HRANU

22.06.2018 | AKTUELNO | Pregleda: 1486 | Autor: | 0

Tri pokazatelja da je proizvod koji kupujete napravljen od genetski modifikovanih biljaka


Sve više se priča o uticaju genetski modifikovane (GMO) hrane po ljudsko zdravlje.
Iako nauka još uvek nije dokazala ništa konkretno, mnogim ljudima sam izraz “genetski modifikovana” tera strah u kosti.
Ako želite da jedete hranu koja nije GMO, obratite pažnju na sledeće tri stvari – po njima se GMO hrana izdvaja od ostale!

1. Oznaka na deklaraciji
Potražite proizvode sa oznakom 100% organsko, organsko ili napravljeno od organskih sastojaka (Made with organic ingredients). Samo oni garantuju da u proizvodu nema ni tragova genetskih modifikacija.
Obratite pažnju na deklaraciji ne kojima piše GMO-free, Non-GMO ili Napravljeno bez genetski modifikovanih jedinjenja (Made without genetically modified ingredients). Ovi proizvodi zapravo mogu da sadrže GMO, ali ne više od 0.9 %.

2. Obratite pažnju na izgled proizvoda
GMO hrana izgleda savršeno. Pravilnog je oblika, sve voće i povrće je iste veličine, a rok trajanja je značajno duži, jer dodati geni obezbeđuju otpornost na spoljašnje uticaje. Na primer, gen bacila Bacillus thuringiensis koji se dodaje GMO hrani proizvodi toksin koji odbija štetočine. Zato, ako primetite da insekti dodiruju povrće, znajte da je verovatno organskog porekla.

3. U ovim namirnicama dominira
Veruje se da je 78% soje, 33 % kukuruza, 64 % pamuka i 24 % uljane repice na svetu genetski modfikovano. Pored ovih namirnica, neki proizvođači dodaju modifikovane sirovine i u mesne prerađevine, mlečne proizvode, poluspremljena i gotova jela, mešavine brašna, instant obroke, slatke napitke, sirupe…


Tagovi:

Komentari (0)

Ostavite komentar

MAGIČNO BILJE, PRODAVNICE

BEOGRAD:

 • Maksima Gorkog 25 (blizu Kalenić pijace),
  011/245-07-82
  radnim danima: 8h-20h,
  subotom: 9h-15h
LOKACIJE PRODAVNICA

BEOGRAD:

 • Brankova 16,
  011/328-35-07
  radnim danima: 8h-20h
  subotom: 9h-15h
 • Zaplanjska 32 (TC Stadion)
  064/643-30-55
  ponedeljak-petak: 10h-20h
  subotom i nedeljom: 10h-20h
PRATITE NAS

Development: draganmarkovic.net

Upotreba kolačića (eng. Cookies). Ovaj sajt koristi kolačiće u cilju analize saobraćaja i poboljšanja korisničkog iskustva. Daljim korišćenjem sajta izjavljujete da se slažete sa upotrebom kolačića.
Razumem