VRUĆIM ČAJEM PROTIV GLAUKOMA!

AKTUELNO | Pregleda: 350 | Autor:

Ispijanje više od šest šolja nedeljno smanjuje rizik od oboljevanja bez obzira na starost, indeks telesne mase, dijabetes ili pušenje


Glaukom je bolest oka do koje dolazi kad tečnost u oku oštećuje očni nerv, a ako se ne leči, može da izazove slepilo. Mnogi ljudi nisu ni svesni da boluju od glaukoma, a uprkos tome što se češće pojavljuje kod starijih osoba, može se razviti i kod dece i novorođenčadi. U svetu od povišenog očnog pritiska boluje oko 57,7 miliona ljudi.
Istraživanjem posvećenim ispitivanju uticaja kofeina na očni pritisak uzgred je otkriveno da ispijanje vrućeg čaja može da pomogne u smanjivanju rizika od glaukoma. Rezultati su dobijeni analiziranjem podataka dobijenih pregledom 1.678 pacijenata starijih od 40 godina.
Ukupno su pronađene 84 osobe s glaukomom, a to su iste osobe kod kojih je pronađeno da boluju od dijabetesa i da nisu pušači. Nije dokazano da je ispijanje kafe, sokova i ledenih čajeva ikako povezano s glaukomom, niti da bolest zavisi od konzumacije kofeina.
Međutim, primećeno je da jako mali broj onih koji ispijaju vruć čaj, i to oni koji piju više od šest šolja nedeljno, pokazuju simptome glukoma, i to bez obzira na starost, indeks telesne težine, dijabetes i pušenje. Kod ovih ispitanika utvrdjeno je da imaju 74% manje šansi od razvitka glaukoma od onih koji ne piju vruć čaj.
Doktorski tim pretpostavlja da su za to zaslužne hemikalije koje ispušta čaj.

Uprkos zanimljivim rezultatima, većina lekara i dalje je skeptična i upozoravaju da se ovom istraživanju posvetilo premalo vremena kako bi se sa sigurnošću došlo do bilo kakvog zaključka.

Osobe starije od 40 godina na očne preglede bi i dalje trebalo da idu svake dve godine, a u slučaju bilo kakvog sumnjivog simptoma, trebalo bi odmah posetiti lekara.Komentari